Att som EU-medborgare med flera pass rösta i mer än ett land är straffbart, men svårt att kontrollera. Foto: Andrew Medichini/TT

Dubbla EU-medborgare kan rösta flera gånger i valet

Uppdaterad
Publicerad

En väljare – en röst är en av de demokratiska valens huvudprinciper, men den som har dubbla EU-medborgarskap kan rösta flera gånger i EU-valet, trots att det är förbjudet. Unionsländerna har nämligen inget informationsutbyte om vem som redan har röstat i ett annat land.

På söndag ska EU:s medborgare välja ett nytt EU-parlament. Varje röstberättigad väljare har en röst, men många har möjlighet att rösta i flera länder – vilket gör det svårt att kontrollera om väljare lägger sin röst flera gånger.

– När det gäller medborgare i ett annat EU-land som bor i Sverige får de välja om de ska rösta här eller i sitt hemland. Väljer de att rösta här meddelar vi hemlandet så att de kan strykas ur den röstlängden. När det kommer till dem som har dubbla medborgarskap går det inte att kontrollera om de röstar någon annanstans, säger Oscar Hammar, processansvarig på Valmyndigheten.

EU-valet 2019

Inget gemensamt system

Anledningen är att det inte finns något tvång att upplysa de svenska myndigheterna om att man är medborgare i flera länder. EU har heller inget gemensamt system för att kontrollera om en person har röstat två gånger.

– Det vi ser är att man är en svensk medborgare som uppfyller kravet på rösträtt och då skickar vi ett röstkort till den personen och det andra landet kan resonera likadant, säger Oscar Hammar. 

Systemet där man stryker dem som väljer att rösta i andra länder från svenska röstlängder för EU-val, så som man gör med de drygt 273 000 EU-medborgare som bor i Sverige men inte har svenskt medborgarskap, går inte att tillämpa på dem med två pass.

– I regel sker informationsutbytet om väljare innan valet, inte efter det.

Svårt att säga om det påverkar

Det är svårt att säga om eventuell dubbelröstning påverkar valresultatet, säger Oscar Hammar.

– Eftersom vi inte vet om eller hur många som röstar i två olika länder så går det inte att göra en beräkning av detta.

Det är dock straffbart att lägga sin röst flera gånger. Otillbörlig verkan vid röstning, som brottet heter, kan ge böter eller fängelse i upp till sex månader i vanliga fall. Om brottet anses vara grovt kan det leda till fyra års fängelse.

– Man ska välja i vilket land man röstar. Man får inte rösta i flera, säger Oscar Hammar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet