Vita husets coronakoordinator, doktor Deborah Birx, vid en presskonferens tillsammans med president Donald Trump i Vita huset. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Dubblad dödssiffra i USA – på tre dagar

Uppdaterad
Publicerad

USA är nu uppe i över 4 000 covid-19-relaterade dödsfall, en totalsiffra som är mer än dubbelt så hög som för tre dagar sedan.

– Det är helt avgörande att det amerikanska folket följer riktlinjerna de närmaste 30 dagarna. Det handlar om liv och död, säger president Donald Trump.

Sammanlagt har 4 076 människor avlidit i sviterna av coronaviruset i USA enligt den senaste uppdateringen från Johns Hopkins University. 189 510 personer i landet har bekräftats smittade.

Mer än 40 procent av de rapporterade dödsfallen har inträffat i delstaten New York.

Coronapandemin

Högre siffror

Vita husets coronakoordinator Deborah Birx uppskattar att mellan 100 000 och 240 000 människor kan avlida i sviterna av viruset de närmaste månaderna om USA:s befolkning följer rekommendationerna. Utan sådana åtgärder kan upp till 2,2 miljoner människor dö, enligt uträkningarna.

Tidigare har hon angett spannet 100 000–200 000 dödsfall, ”om vi gör detta bra, nästan perfekt, tillsammans”.

President Donald Trump säger det kan vara två smärtsamma veckor som väntar. Han uppmanar befolkningen att följa uppmaningarna om att arbeta hemifrån, inte äta på restauranger eller barer och inte träffas fler än tio personer.

– Vi vill att amerikanerna ska vara förberedda på de tuffa dagar som ligger framför oss, säger presidenten.

”Ingen universallösning”

Virusets spridning i USA väntas nå sin kulmen i mitten av april.

Enligt riktlinjerna som gäller fram till slutet av månaden ska invånarna hålla ”god hygien” och undvika icke nödvändigt resande och besök på vårdhem.

– Det finns ingen universallösning. Det finns inget magiskt vaccin eller behandling. Det är bara beteenden. Alla våra beteenden blir något som ändrar den här virala pandemins kurs de närmaste 30 dagarna, säger Deborah Birx.

Trump meddelar att han i huvudsak kommer att hålla sig i Vita huset den närmaste månaden.

Fakta: USA och coronaviruset

Runt 190 000 fall av coronavirus har hittills konstaterats i USA. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia, Puerto Rico, Guam, Nordmarianerna och Amerikanska Jungfruöarna.

Över 4 000 människor har avlidit i covid-19 i landet, de flesta i New York följt av delstaterna Washington, Michigan, Louisiana och New Jersey.

Källa: Johns Hopkins University, smittskyddsmyndigheten CDC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet