Foto: TT

Duterte anmäld för brott mot mänskligheten

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare medlem av en filippinsk dödspatrull har anmält Filippinernas president Rodrigo Duterte till internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, Nederländerna, för brott mot mänskligheten.

Presidentens advokat avfärdar anmälan som ”propaganda” och säger till tv-kanalen ANC att det är ett försök av Dutertes motståndare att svartmåla honom.

Edgar Matobato vittnade i höstas inför senaten om att han på order av Duterte ska ha dödat över 50 människor i Davao, där Duterte vid tidpunkten var borgmästare. En pensionerad polis har också ställt sig bakom uppgifterna.

Filippinernas blodiga drogkrig

Blodigt narkotikakrig

Duterte har gått till val och vidare byggt sin realpolitiska agenda på att porträttera sig själv som en hårdför handlingarnas man. Sedan han kom till makten har han iscensatt en skoningslös kamp mot handel och användning av droger. Sedan i juli förra året uppges omkring 9.000 personer, som anklagas för koppling till droghandel, ha dödats av poliser eller okända gärningsmän som ofta opererar i nattetid.

Mördandet är sanktionerat av Duterte själv som också utlovat straffrihet till de poliser som deltar i utrensningarna.

– Om du känner några narkomaner, var så god och döda dem själv, eftersom det vore för smärtsamt för deras föräldrar att göra det, sade presidenten i somras under sitt installationstal i presidentpalatset.

LÄS MER: Polischef: Tillåtet att döda langare

”Döda dem alla”

Duterte var borgmästare i Davao City under åren 1988-2016, bortsett från några års uppehåll. Under hans tid i lokalpolitiken har minst 1.000 personer dödats under liknande omständigheter som nu sker i Manilla, vilket gett upphov till hård kritik från såväl FN som Amnesty International. Människorättsorganisationen Human Rights Watch har krävt en utredning av morden.

Påståendena om att han själv skulle bära ansvar för morden har Duterte själv utnyttjat i sina tal.

– Hur tror ni att jag gjorde det? Hur lyckades jag nå titeln som en av världens säkraste städer? Genom att döda dem alla, sade Duterte själv i samband med att han kampanjade inför presidentvalet 2016, enligt tidningen The Philippine Star.

LÄS MER: ”Jag bryr mig inte om de mänskliga rättigheterna”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet