Filippinernas president Rodrigo Duterte. Arkivbild. Foto: Aaron Favila/AP

Duterte hotade att döda poliser

Publicerad

I en tv-sänd uppsträckning hotade Filippinernas president Rodrigo Duterte att döda poliser som misstänks för brottslighet och korruption.

Rodrigo Duterte har gjort sig känd för sin jakt på knarkhandlare och missbrukare. Under sin valkampanj lovade han att döda över 100 000 kriminella och enligt officiella siffror har 4 100 dödats i kriget mot droger, sedan han tillträdde 2016. Människorättsgrupper hävdar att siffran är tre gånger högre.

Sedan en tid tillbaka har Duterte även siktet inställt på den nationella polisen, som han menar är korrupt. Den har tidigare plockats bort från kriget mot drogerna, efter rapporter om övergrepp, men tillåts åter delta i arbetet. Över 100 poliser hade nu förts till presidentpalatset i Manila för ett tv-sänt möte med Duterte.

Filippinernas blodiga drogkrig

– Fortsätter ni så här så kommer jag verkligen att döda er, sa Duterte enligt nyhetsbyrån AP.

– Jag har en specialenhet som kommer bevaka er och om ni begår ens det minsta misstag, så kommer jag beordra att ni dödas.

”Jag har redan varnat er”

Presidenten vände sig också till polisernas familjer:

– Om de här jävlarna dör ska ni inte komma och skrika om mänskliga rättigheter och rättsprocesser, för jag har redan varnat er, sa han enligt AP.

Duterte har nu suttit som president i drygt två år av sin sexåriga mandatperiod.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet