Filippinernas president Rodrigo Duterte. Foto: TT arkiv

Filippinernas president Duterte: Döda ”idioter” om de gör motstånd

Uppdaterad
Publicerad

Filippinernas president Rodrigo Duterte fortsätter sina kontroversiella uttalanden. Nu menar han att poliser fritt kan döda personer som gör våldsamt motstånd vid ett gripande.

Rodrigo Duterte har meddelat filippinsk polis att de får döda ”idioter” som våldsamt motsätter sig ett gripande, rapporterar The Guardian. Det kommer bara två dagar efter att hundratals människor protesterat presidentens dödliga krig mot droger.

Under ett tal vid Hjältarnas kyrkogård i Manilla, Filippinerna, avbröt presidenten mitt i för att i stället svara på en kommentar från en polischef i södra Filippinerna.

Filippinernas blodiga drogkrig

– Din plikt kräver att du övervinner motståndet från den du griper. Om han gör motstånd, och det är ett våldsamt motstånd. Ni har rätt att döda idioterna, det är min order till er, sa Duterte.

TV: Stora protester mot Dutertes drogkrig när 17-årigt offer begravdes

Många mördade i kriget mot droger

Rodrigo Duterte gick förra året till val på hårda tag mot kriminella och mot korruption. Sen han påbörjade sitt krig mot droger förra året har många människor mist sitt liv.

Filippinsk polis har anklagats för att systematiskt föra bort och avrätta misstänkta langare och missbrukare, något som polisen förnekar. I stället menar de att merparten av de som dödats i kriget mot droger skjutits för att de öppnat eld mot polisen.

LÄS MER: Filippinernas president Duterte satte pris på polisers huvud

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet