Oväntad duell om presidentplatsen står mellan boxningsstjärnan Manny Pacquiao och nuvarande presidentens dotter, Sara Duterte-Carpio. Foto: John Locher/Oded Balilty/AP/TT

Boxningsstjärnan Pacquiao mot Dutertes dotter i presidentvalet

Uppdaterad
Publicerad

Filippinernas president Rodrigo Duterte är positivt inställd till att dottern Sara Duterte-Carpio ställer upp i presidentvalet, rapporterar nyhetskanalen ABS-CBN.

På lördagen meddelade Duterte överraskande att han lämnar politiken när hans mandatperiod är över – så sent som i augusti tackade han ja till att bli regeringspartiet PDP-Labans kandidat till vicepresidentposten i valet nästa år.

Med Bong som vicepresident

På en direkt fråga från ABS-CBN om det är klart för dottern att ställa upp tillsammans med Dutertes förtrogna Christopher ”Bong” Go som vicepresidentkandidat svarar presidenten ja.

Sara Duterte-Carpio har inte kommenterat uttalandet. Hon har däremot registrerat sig för omval till posten som borgmästare i Davao. Bong Go har å sin sida registrerats som kandidat till vicepresidentposten.

Ändrade planer

I slutet av augusti ska Duterte ha sagt att han skulle dra sig ur valet om dottern beslutade sig för att ställa upp, han uppges då också ha bett om dotterns stöd till honom och Go. Sara Duterte-Carpio sade då att hon inte ville bli indragen i pappans och Gos planer för valet 2022, rapporterar ABS-CBN.

Boxningslegenden som motstånd

Den filippinske stjärnan Manny Pacquiao avslutar sin boxningskarriär efter en 26 år lång och framgångsrik karriär, meddelade han i en video på Instagram i onsdags.

Nu satsar han i stället på en fortsatt karriär inom politiken.

Tidigare den här månaden blev det klart att Pacquiao ställer upp i det filippinska presidentvalet nästa år. Han blev nominerad av medlemmar ur landets styrande parti, PDP-Laban.

– Det är svårt för mig att acceptera att min tid som boxare är över, säger 42-åringen i videon.

Beskedet kommer drygt en månad efter att Pacquiao förlorade sin första match på två år, mot kubanen Yordenis Ugas.

Han har en framgångsrik karriär bakom sig och är bland annat ensam med att ha blivit världsmästare i åtta olika viktklasser. Han har arbetat politiskt sedan 2010, först som kongressledamot och numera som senator.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.