Leila de Lima Foto: TT

Duterte-kritiker dras inför rätta

Uppdaterad
Publicerad

Hon ledde en grupp som undersökte president Dutertes beordrade dödande i Filippinerna. Nu drar regeringen Leila de Lima inför domstol, anklagad för att hindra en utredning där hon pekas ut som central aktör i landets droghandel.

Regeringen anklagar Leila de Lima för att försöka sabotera en pågående utredning om hennes påstådda inblandning i narkotikaaffärer. Enligt anklagelserna har hon medvetet struntat i att infinna sig på förhör.

Juristen och senatorn Leila de Lima har utmärkt sig som en av president Rodrigo Dutertes hårdaste kritiker.

Filippinernas blodiga drogkrig

Ledde Duterte-utredning

Hon har tidigare sagt att Internationella brottmålsdomstolen i Haag borde utreda presidenten angående de tusentals personer som dödats i hans krig mot droghandeln.

De Lima ledde tidigare en utredning mot Duterte, men tvingades bort av hans allierade. Efter det blev hon själv föremål för en utredning där hon anklagas för att spela en central roll i droghandeln i Filippinerna.

Nekar

De Lima nekar och skriver att det är ”sorgligt och skrämmande att även högt uppsatta personer svalt krok, lina och flöte gällande Duterteregeringens fantasier om att en enda person skulle vara skyldig till spridningen av droger i landet”.

Omkring 6.000 personer beräknas ha dödats i Dutertes jakt på drogförbrytare – en tredjedel i polisräder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Filippinernas blodiga drogkrig

Mer i ämnet