Foto: TT

Dystert rekord: 500 migranter döda i medelhavet hittills i år

Uppdaterad
Publicerad

De senaste dagarna har flera tusen migranter räddats i Medelhavet. Men alla räddas inte. Under årets tre första månader dog minst 500 människor på flykt i Medelhavet och mycket tyder på att rekordmånga kommer få sätta livet till i år.

Italienska fartyg plockade i lördags upp nästan 700 migranter som färdades över Medelhavet i sju överfulla gummibåtar. Gynnsamt väder har gjort att fler människor försöker ta sig från Afrika till Europa i de livsfarligt små båtarna, och i fredags räddades runt 1.000 migranter under liknande omständigheter, de flesta från Somalia eller Eritrea.

Desperationen växer

Men alla räddas inte. Under årets tre första månader har minst 500 migranter dött i Medelhavet, enligt siffror som The Guardian tagit del av. Det är den högsta siffran någonsin och tio gånger fler än motsvarande period förra året.

I framförallt Syrien, men också i Eritrea, Somalia och flera andra nordafrikanska länder växer desperationen och med den blir flyktförsöken också alltmer desperata och livsfarliga.

– Jag är inte förvånad att så många dött, säger Meron Estefanos, människorättsaktivist som startat radioprogrammet Voices of Eritrean refugees. Dit kan flyktingar ringa in och berätta om sin situation.

– Dessutom är det många båtar som är försvunna, så siffran på döda är ännu högre, säger hon.

”Finns ingen väg tillbaka”

Du pratar ju själv med personer som flyr över havet. Vad säger dom till dig?

– Det finns ingen väg tillbaka när de väl kommit till Libyen. Jag kan säga till folk att de inte ska åka, men de lyssnar inte. När de väl kommit till Libyen så måste de iväg. Det är mycket kidnappningar i Libyen, man blir dödad, alla är beväpnade. De dör om de stannar, och då är det bara att önska lycka till, säger hon.

Förut smugglades flyktingarna bara under fyra månader, med start i maj. Men nu pågår människosmugglingen över Medelhavet hela tiden, under hela året.

– Det är flyktingsmugglarna som bestämmer och de tjänar pengar på det, säger Meron Estefanos.

Förra året drunknade totalt 3.500 personer på flykt över medelhavet – och mycket tyder alltså på att den siffran blir betydligt högre i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#flykt

Mer i ämnet