När professor Hans Rosling besökte Gomorron Sverige kunde han visa en kurva av antalet ebolafall som stiger stadigt uppåt. Foto: TT/SVT

Ebolakurvan stiger brant uppåt

Uppdaterad
Publicerad

En internationell kraftsamling måste till för att stoppa ebolaepidemin som nu utvecklas oroväckande snabbt. Det säger internationellt erkände professorn Hans Rosling som efterfrågar mycket större svenska insatser.

– Det allvarliga är den riktning som utvecklingen tar, säger Hans Rosling, professor i internationell hälsa.

Sedan början av september stiger kurvan över nya ebolafall brant uppåt. Varje sjuk infekterar nästan två andra personer.

Ebolautbrott

– Det här är som skogsbrand.

Hans Rosling efterfrågar ett kraftigt ökat stöd till den lokala personalen i de drabbade länderna i västra Afrika.

Experter måste frigöras

Hjälpen måste komma inom de kommande veckorna.

– Pengarna finns, material handlas upp men det behövs experter på plats. Det svåra är att få loss dem från de uppgifter de har nu.

– Nu måste svensk sjukvård underlätta för dem som behöver få kort tjämstledighet för kurser och lite längre tjänstledighet för tjänstgöring.

Hans Rosling säger att en liknande ebolaepidemi aldrig har skådats förut och att det är en förklaring till att det går trögt att få expertpersonal till området.

”Förstod allvaret”

Rosling har talat med den socialdemokratiska ledningen om behovet av att frigöra svensk personal.

– De förstod till fullo allvaret och kommer att komma med en indikation den här veckan om vad som kan göras i Sverige. Det är framförallt att kunna hjälpa till med diagnostik som vårt smittskydd är väldigt duktigt på. Vi har jättebra expertis i landet.

– Kuba skickar 50 experter per en miljon invånare, USA skickar tio per en en miljon invånare. Vi skickar en. Vi måste kunna skicka två åtminstone.

Kan hantera spridning

Hans Rosling är övertygad om att fler fall av smittspridning kommer att ske utanför Afrika.

– Men vi är riktigt kapabla att ta hand om det. Om det händer i Sverige kommer vi att klara av det. Vi är helt förberedda för enstaka fall. De kommer att tas om hand. Vi hade misstänkta fall i Stockholm och systemet fungerar. Det är de länder med svaga resurser i närheten som behöver stöd.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ebolautbrott

Mer i ämnet