Foto: Scanpix

Ecuador överväger Snowdens asylansökan

Uppdaterad
Publicerad

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño gav under en presskonferens inga klara besked om landet kommer att godkänna Edward Snowdens asylansökan. Landet behandlar hans ansökan, säger han.

Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño sade under en presskonferens i dag att landet kommer att överväga Snowdens asylansökan i ”dialog” med Ryssland, men att de måste ta hänsyn till internationella lagar och regler.

Utrikesministern inledde presskonferensen med att läsa upp ett uttalande från Snowden där NSA-läckan jämförde sig själv med Bradley Manning, som nu står åtalad i USA för att ha läckt hemligstämplade dokument till Wikileaks. Patiño sade att Manning blev utsatt för grym och inhuman behandling. 

Snowden och USA:s avlyssning

– Snowden känner att han inte kommer att få en rättvis rättegång, sade Patiño vid presskonferensen från sitt hotell i Hanoi.

”Ordet förräderi har nämnts, vem har svikit vem?”

Ecuadors konstitution kommer att garantera säkerheten för människor som publicerar åsikter via medier, menar han.

– Ingen människa kommer att betraktas som olaglig på grund av hans immigrationsstatus.

Vidare sade han att alla i världen har påverkats av övervakningsprogrammet som Snowden avslöjade.

– Under de senaste dagarna har ordet förräderi nämnts, vi måste fråga oss vem har svikit vem.

Under presskonferensen kom flera frågor om var Snowden nu befinner sig. Patiño bekräftade att Snowden landade i Ryssland, men kunde inte ge någon klarhet i var han nu är någonstans.

– Jag kan inte ge er den informationen. Vi håller kontakt med den ryska regeringen men någon specifik information om var han befinner sig har vi inte, säger Patiño.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet