Ecuadors utrikesminister Ricardo Patino och Julian Assange under en presskonferens i augusti 2014. Foto: TT

Ecuador stoppade dna-topsning av Assange

Uppdaterad
Publicerad

Wikileaksgrundaren Julian Assange gick med på att låta svensk åklagare dna-topsa och höra honom på Ecuadors ambassad i London i somras, men Ecuador stoppade mötet. Det uppger den amerikanska nättidningen Buzzfeed News som tagit del av mejl mellan överåklagare Marianne Ny och ambassaden.

Julian Assange och Marianne Ny hade enligt tidningen uppenbart kommit överens om att träffas på Ecuadors ambassad i London i juni i somras, för att få slut på det treåriga dödläget vad gäller de svenska våldtäktsanklagelserna mot honom.

Detaljer av överenskommelsen finns i mejlväxlingen mellan Ny och Ecuadors ambassad. Det framgår att brittiska myndigheter godkänt att parterna träffas för att svensk polis i närvaro av åklagare skulle kunna ta ett dna-prov från Assange. Vid behov skulle också en kompletterande intervju med honom göras.

Fallet Assange

Proceduren skulle ske under möten två dagar i följd och Sverige accepterade Assange föreslag 17-18 juni.

Bad om hjälp

I mejlet bad Marianne Ny Ecuador om hjälp att genomföra utredningen på ambassaden, men där tog det, enligt Buzzfeed stopp. Mejlväxlingen ska visa att Ecuador hänvisade till en lång rad hinder för att topsningen och intervjun inte skulle kunna äga rum.

Bland annat ska det för Ecuador ha varit viktigt att framstå som segrare i den diplomatiska tvisten, och krav ställdes på att Sverige skulle erkänna att Assange har en asylsökandes status.

Krävde specialavtal

Landet ska också ha krävt att Sverige undertecknar ett speciellt fördrag för att lösa fallet Assange, i stället för att samarbeta via informella kanaler. Men med hänvisning till det svenska justitiedepartementet vägrade Ny gå med på en sådan, skriver Buzzfeed.

Tillbakavisar uppgifterna

Equadors ambassad i Stockholm skriver i ett mejl till SVT Nyheter att de vänder sig starkt mot tolkningen av mejlväxlingen mellan Marianne Ny och ambassaden i London.

Enligt ambassaden har Equador från början markerat att man är beredd att på varje sätt underlätta en utfrågning av Julian Assange på ambassaden. Man skriver vidare att överåklagare Marianne Ny ”mycket väl vet att förfrågningar om juridiskt samarbete mellan stater inte kan ske genom informella mejl”.

Ambassaden uppger att Equador har agerat inom ramen för internationell rätt.

Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London 2012, för att slippa utlämnas till Sverige där han misstänktes för sexualbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Assange

Mer i ämnet