Lenin Moreno, president i Ecuador, hade en plan på att få ut Julian Assange (höger) ur Storbritannien genom att ge honom diplomatstatus och sedan skicka honom till Moskva, enligt Reuters. Foto: TT / Dolores Ochoa / Frank Augstein

Ecuadors plan som sprack: Skicka Julian Assange som diplomat till Moskva

Uppdaterad
Publicerad

Ecuador försökte ge Wikileaksgrundaren Julian Assange en post vid landets ambassad i Ryssland i december 2017. Genom att ge Assange en viss diplomat-status var planen att ta honom till Moskva, men planen föll efter bara några dagar. Detta enligt ett dokument från ecuadorianska myndigheter som nyhetsbyrån Reuters tagit del av.

Julian Assange bor sedan sex år tillbaka på Ecuadors ambassad i London, där han sökte politisk asyl efter att ha anklagats för våldtäkt i Sverige. De uppgifter som Reuters nu släpper pekar tydligt på att Ecuadors president Lenin Morenos plan var att låta Ryssland spela en aktiv roll för att få Wikileaksgrundaren ut ur Storbritannien.

Det var den 19 december förra året som Ecuador beslutade att tilldela Julian Assange en ”särskild beteckning så att han kan utföra funktioner vid ecuadorianska ambassaden i Ryssland”. Uppgifterna kommer från ett brev som Ecuadors utrikesministerium skickat till oppositionspolitikern och parlamentsledamoten Paola Vintimilla.

Begärde förklaring om medborgarskap

Uppgifterna fick hon efter att tidigare ha begärt en utförlig förklaring till varför Julian Assange hade beviljats medborgarskap i Ecuador.

Landet hade gett Assange en viss diplomatisk post genom att ge honom denna så kallade ”särskilda beteckning”, något som Ecuadors president har rätt att tilldela ett antal personer även om de inte i faktisk mening är diplomater, rapporterar Reuters.

Det blev dock inget ambassadsjobb i Moskva för grundaren av Wikileaks. Bara några dagar efter att Julian Assange tilldelats sin särskilda beteckning av Ecuador lät Storbritannien meddela att man inte accepterar honom som diplomat. Landet ansåg ”inte att mr. Assange åtnjuter några slags privilegier och immunitet enligt Wienkonventionen”,

Befarar bli utlämnad till USA

Kort efter Storbritanniens besked ställde Ecuador in planerna, enligt dokumentet som Reuters tagit del av.

Efter flera år vägrar Julian Assange alltjämt att lämna Ecuadors ambassad i London. Han säger sig vara rädd för att bli utlämnad till USA där han riskerar åtal för att ha läckt militära hemligheter.

Brittisk polis har sagt att Assange ska gripas om han lämnar ambassadområdet i London. Assanges advokater i USA och Storbritannien har inte kommenterat uppgifterna. Inte heller Wikileaks har kommenterat saken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.