Assange på balkongen på Ecuadors ambassad i London. Arkivbild. Foto: TT

Ingen extra säkerhet för Assange i London

Uppdaterad
Publicerad

Ecuadors president Lenín Moreno har beordrat att den extra säkerhet som varit tilldelad landets ambassad i London, där Wikileaksgrundaren Julian Assange befinner sig sedan 2012, ska dras tillbaka. Det ska ske med omedelbar verkan.

”Från och med nu kommer den att ha normal säkerhet, liknande den vid andra ecuadorianska ambassader”, enligt ett uttalande från presidenten.

Sedan i mars i år tillåts inte längre Assange kommunicera med omvärlden. Beskedet från Ecuador kom sedan Assange twittrat politiska kommentarer.

”Ett ärvt problem”

Wikileaksgrundaren tog sin tillflykt till ambassaden i juni 2012, när han var eftersökt för sexbrott i Sverige. Den brottsutredningen är nedlagd, men brittisk polis har sagt att Assange ändå kommer att gripas för att han brutit mot villkoren för sin borgen, i den händelse att han skulle lämna ambassaden.

Moreno har beskrivit Assange som ett ”ärvt problem”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.