Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här håller presidentkandidaten sitt sista tal. Foto: EVN

Ecuadors presidentkandidat mördad under valkampanj – se sista talet

Uppdaterad
Publicerad

Ecuadors presidentkandidat Fernando Villavicencio har skjutits ihjäl under en valkampanj i landets huvudstad Quito på onsdagseftermiddagen lokal tid, uppger lokala medier. Den misstänkte gärningsmannen dog under gripandet.

Mordet på presidentkandidaten Fernando Villavicencio bekräftades av Ecuadors nuvarande president Guillermo Lasso på plattformen X.

– Jag är upprörd och chockad över mordet. Mina kondoleanser går till hans fru och döttrar. För hans minne lovar jag er att brottet inte kommer att gå ostraffat förbi, skriver han i ett inlägg på X.

Villavicencio ska ha skjutits med flera skott i huvudet i slutet av valkampanjen som ägde rum i huvudstaden Quito, skriver bland annat El País.

Ytterligare nio personer, varav två poliser, skadades i attacken.

I sociala medier sprids bilder och klipp som påstås visa människor under valkampanjmötet som tar skydd och skriker samtidigt som flera skott ljuder.

Misstänkt gärningsman dödad

Lite senare under onsdagskvällen lokal tid uppger lokala myndigheter att en person misstänkt för mordet har avlidit av sina skador efter att ha gripits för dådet.

Den 59-årige politikern Fernando Villavicencio var ledamot i Ecuadors nationalförsamling. Han var en av åtta kandidater i landets presidentval, som ska hållas om tio dagar den 20 augusti. Efter dådet har presidenten Guillermo Lasso utlyst undantagstillstånd i landet men valet kommer fortsatt att genomföras, rapporterar AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.