Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se bilderna från den gigantiska insatsen i klippet. Foto: Ecuadorianska polisen

Efter mordet på presidentkandidaten i Ecuador – oro bland befolkningen

Uppdaterad
Publicerad

Mordet på 59-åriga presidentkandidaten Fernando Villavicencio har skapat oro i Ecuador. Tusentals poliser och soldater sattes in för att förflytta en misstänkt gängledare som kopplas till mordet till ett nytt fängelse.

Sex personer greps efter skjutningen av presidentkandidaten. Alla sex kommer från Colombia, uppger polisen. I centrum av den nu pågående utredningen står en man som kallas ”Fito” och är ledare för en ökänd drogkartell. Villavicencio sade bara dagar innan han mördades att han hade mottagit dödshot från Fito, och uttryckte därför oro för sitt eget liv.

Villavicencio var en kritisk röst mot korruption och sköts ihjäl i samband med ett valkampanjsmöte i Ecuadors huvudstad Quito på onsdagskvällen, lokal tid.

Tre dagar efter mordet förflyttades Fito till ett fängelse med högsta säkerhet, och då tillkallades tusentals soldater och poliser för att övervaka förflytningen och för att undvika nya fängelseupplopp i landet.

I videos som delas av säkerhetsstyrkor syns Fito iförd handfängsel flyttas till den andra anläggningen.

Valet ska hållas som planerat

Mordet har satt sina spår men trots oro hos Ecuadors befolkning kommer presidentvalet att hållas som planerat, den 20 augusti.

Bara dagar efter mordet tillkännagav Villavicencios parti Construye sin nya kandidat, Andrea Gonzalez men kort därefter stod det klart att det istället blir den ecuadorianske journalisten Christian Zurita som ersätter mördade Fernando Villavicencio.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.