Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Mexikos utrikesminister: Vi kommer vända oss till Internationella domstolen för att hålla Ecuador ansvarigt för brott mot internationell rätt. Foto: Jose Jacome/EPA

Mexiko bryter diplomatiska kontakter med Ecuador – efter räd mot ambassad

Uppdaterad
Publicerad

Ecuadors tidigare vicepresident Jorge Glas greps under fredagskvällen på den mexikanska ambassaden i Quito – bara timmar efter att han beviljats politisk asyl i Mexiko. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Det är uppseendeväckande. Det har aldrig hänt förut, säger Pierre Schori, tidigare diplomat och FN-ambassadör, till SVT Nyheter.

Det var sent på fredagen som ecuadoriansk polis stormade Mexikos ambassad i Ecuadors huvudstad Quito, för att gripa den tidigare ecuadorianske vicepresidenten Jorge Glas.

Glas, som bott på ambassaden sedan december i fjol, har sökt politisk asyl där efter att ha blivit åtalad för korruption. Och polisräden ägde, enligt AP, rum bara timmar efter att han beviljats asyl.

– Det strider mot internationella rättsprinciper, säger Pierre Schori.

”Ambassaden är helig mark”

Mexikos president López Obrador kallar fredagens gripande för ”ett flagrant brott mot internationell rätt och Mexikos suveränitet”.

Nu bryter landet de diplomatiska relationerna med Ecuador och beordrar Ambassadpersonalen att lämna landet. Även Nicaragua klipper de diplomatiska banden till Ecuador, rapporterar Reuters.

– Ambassaden är helig mark. Vad de har gjort är att gå in på mexikansk mark i princip. Det är extra uppseendeväckande, därför att de har en tradition i Latinamerika att man kan söka skydd på ambassaden, det har alla vetat och respekterat. I det här fallet bryter Ecuador både mot Wienkonventionen och den traditionen.

Kanslichefen vid Mexikos ambassad, Roberto Canseco, motas bort av polis när han försöker förhindra gripandet av Ecuadors tidigare vicepresident Jorge Glas. ”Det är galenskap”, säger Canseco. Foto: TT

Flydde till ambassaden

Ett storbråk har nu brutit ut mellan länderna, vars relation redan var kylig. Daniel Noboa valdes till president i januari, något som Andrés Manuel López Obrador nyligen beskrev som ”mycket olyckligt”.

Ecuadors presidentkansli har i sin tur försvarat gripandet med att Ecuador är ”en fri nation” som inte kommer tillåta att någon brottsling går fri, rapporterar AP.

Jorge Glas var vicepresident i Ecuador 2013-2017, men tvingades lämna sin post efter att ha dömts till flera års fängelse för korruption. Glas blev villkorligt frigiven i fjol och flydde då in på Mexikos ambassad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.