Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Salome Gomez är orolig över sin mormor, som är både gammal och sjuk. Foto: SVT

Oro och sorg efter utvecklingen i Ecuador: ”En katastrof”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste dygnets händelser i Ecuador har väckt starka reaktioner. Salome Gomez berättar att hon inte längre känner igen landet hon växte upp i.

– Mitt hjärta går sönder, säger hon.

I Ecuador råder det undantagstillstånd och många svenskar med band till landet känner sig oroliga efter det senaste dygnets händelseutveckling, där bland annat en tv-studio har stormats och flera våldsdåd genomförts.

Benjamin Lomas har precis flyttat hem från Ecuador efter att ha bott där i flera omgångar och totalt i över åtta år. Kvar i landet, en bit utanför Quito, bor hans pappa. Dessutom är hans syster där på besök.

Våg av gängvåld i Ecuador

– Man blir både ledsen och orolig. Jag vill också kunna åka dit och känna mig trygg men i dagsläget är det inte tryggt där, säger Benjamin och fortsätter:

– Pappa sa att de hade varit på stan igår och att det hade blivit kaos. Folk hade börjat länsa butiker. Det är väldigt farligt på vissa ställen.

”Man ser inget hopp just nu”

Anledningen till att Benjamin själv valde att flytta hem till Sverige var att han kände att det börjat bli allt mer otryggt i landet. Han hoppades kunna återvända i höst. Nu vet han inte hur det kommer bli.

– Ecuador kändes som ett väldigt tryggt land när jag växte upp. Det var inte så som det är här nu. Man ser inget hopp just nu om att det kommer bli bättre, eller att regeringen kommer få pli på det här.

Salome Gomez föddes i Ecuador, och bodde där de första 14 åren av sitt liv. Nu känner hon inte igen sig.

– Det känns tärande. Mitt hjärta går sönder. Man vill alltid att hemlandet ska förbättras, men de senaste sex åren har Ecuador blivit till en katastrof. Mina kusiner berättar att de inte rör sig fritt, inte åker buss och inte vågar gå ut på kvällen.

”Det här har vi gått och väntat på”

Hon har nästan hela sin släkt i landet. Men nu vill de inte längre att hon ska komma på besök. Anledningen: det är för farligt.

– Att bli avrådd att komma till landet du föddes i av din egen familj. Det känns inte bra. Man börjar fundera. Hur kunde det bli så här och var är vi på väg? Men det var ingen överraskning, utan det här har vi alla gått och väntat på.

Hör Salome Gomez berätta om oron hon känner i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våg av gängvåld i Ecuador

Mer i ämnet