Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sändningen pågick i minst en halvtimme. ”En chock för Ecuador som sjunker allt djupare ned i våldsspiralen”, säger SVT:s Latinamerikakorrespondent Tigran Feiler. Foto: Reuters

Maskerade män stormade tv-sändning i Ecuador

Uppdaterad
Publicerad

Ett direktsänt tv-program i Ecuador stormades på tisdagen av maskerade män. Nationella insatsstyrkan kallades till studion, där flera personer togs som gisslan.

– Skjut inte, snälla, skjut inte, ropade en kvinna medan skottlossning hördes.

Incidenten kommer efter en tids oroligheter i Ecuador. Landets president, Daniel Noboa, utlyste under måndagen nationellt undantagstillstånd efter att en ökänd gängkriminell ledare flytt från fängelse.

– Sedan dess har gängmedlemmar tagit över fängelser, man har kidnappat fängelsevakter och poliser, säger SVT:s latinamerikakorrespondent Tigran Feiler.

Våg av gängvåld i Ecuador

– Det här är en väldigt dramatisk utveckling och en chock för Ecuador som sjunker allt djupare ner i den här våldsspiralen, tillägger han.

Bar automatvapen

Sändningen i den statliga tv-kanalen pågick i minst en halvtimme. Ljusen slocknade men ljud hördes, till slut även när polis kom in i studion.

– Polis, polis, skrek en uniformerad man och fick till svar att det fanns skadade i lokalen.

De maskerade männen bar både automatvapen och granater under attacken där flera anställda ska ha tagits som gisslan.

Samtliga gärningsmän ska ha gripits.

”För tankarna till Escobar”

Enligt Tigran Feiler är det här en av flera händelser i en våldsspiral i som satt klorna djupt i Ecuadors samhälle. Den förrymde gängledaren, Adolfo ”Fito” Macías, är landets mest ökända kartelledare.

– Det för tankarna om vad som hände i grannlandet Colombia på 80- och 90-talet, när Pablo Escobar och Medillinkartellen verkligen hotade samhällets grundvalar, säger han.

Efter undantagstillståndet inledde kriminella ligor attentat mot flera platser i landet, bland annat mot knarkfästet Guayaquil, där den stormade tv-sändningen ägde rum. Under tisdagen dödas tio personer i samband med gängvåld i Ecuador, två av dem poliser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våg av gängvåld i Ecuador

Mer i ämnet