Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Borgmästaren Luis Chonillo sover aldrig mer än en natt på samma ställe och har tvingats stänga skolor – allt på grund av våldet i landet. Foto: Sara Murillo Cortes/SVT

Barnen hemundervisas – för farligt att gå till skolan

Uppdaterad
Publicerad

Organiserad brottslighet och droghandel har gjort Ecuador till ett av världens våldsammaste länder.

I vissa delar av landet har våldet fått skolor att övergå till distansundervisning, och folkvalda politiker fruktar för sina liv.

I Ecuador har antalet mord femdubblats på bara fem år. Landet hör till de som drabbades allra hårdast av pandemin. Inte bara på grund av höga dödstal, utan på grund av stängda skolor och sönderslagen ekonomi. Perfekta förutsättningar för gängens nyrekrytering.

Borgmästaren Luis Chonillo har tvingats anpassa den kommunala verksamheten efter våldsvågen. Däribland skolan.

Våg av gängvåld i Ecuador

– Jag ser inget snabbt slut på det här, för ingen ingriper, säger han.

Eleven Jacob Luis får hemuppgifter varje dag som lärarna skickar till hans mamma. Han vet inte när han kan gå tillbaka till skolan, och nyligen blev han vittne till en skottlossning på fotbollsplanen utanför huset.

– Jag kastade mig ner på marken för att inte träffas av någon kula. För om jag blev träffad skulle mamma gråta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våg av gängvåld i Ecuador

Mer i ämnet