SVT har träffat 13-årige Edmund som är en av alla de som engagerat sig för yttrandefrihet och demokrati i Hongkong. Foto: Pablo Torres/SVT

13-åriga Edmund: ”Jag gör det här för att rädda mitt Hongkong”

Uppdaterad
Publicerad

Hundratusentals i Hongkong har begett sig ut på gatorna för att protestera de senaste veckorna. SVT har träffat en av dem, 13-årige Edmund, som engagerat sig för yttrandefrihet och demokrati.
– Jag är inte rädd. Hongkong är viktigast, säger Edmund.

Krossat glas knastrar under skorna när Edmund rör sig utanför parlamentsbyggnaden i Hongkong. Här har han varit ofta under de senaste veckorna. Bara 13 år gammal är han en av de hundratusentals som protesterar vilt mot styret i Hongkong.

– Jag gör det här för att rädda mitt Hongkong undan Peking, säger han.

Det är sommarlov och inte ens Edmunds egen pappa känner till hans engagemang. Som många andra väcktes hans ilska när den högsta politikern i Hongkong, Carrie Lam, föreslog en lagändring som skulle göra det möjligt för Kina att få brottslingar utelämnade och ställda inför rätta på fastlandet, inför Kinas rättssystem. Sedan den dagen är väldigt lite sig likt i Hongkong och heller inte i Edmunds liv.

– Det är Peking som styr alltmer av vad som sker här i Hongkong och för mig är yttrandefrihet och demokratin viktigt, berättar han.

Ny massdemonstration planeras

I det tunga regnet fingrar Edmund snabbt på sin mobil. Han får hela tiden nya uppdateringar om vad som sker runt om i staden och vad som planeras härnäst. Just nu är det lugnt, men till helgen finns det rykten om en ny massdemonstration och 13-åringen kommer, i så fall, återigen att vara på plats.

– Kanske är jag en av de yngsta som marscherar och ibland är det farligt. Polisen använder ju både tårgas och gummikulor mot oss, men jag vet att min mamma är stolt över mig, trots att vi inte berättat någonting för pappa, påstår Edmund.

Riskerar långa straff

Området utanför parlamentsbyggnaden är en brottsplats och polisens tekniker letar efter bevis, samtidigt som vissa skyltfönster byts ut. Mycket är sönderslaget och de som gick allra längst och tog sig in i byggnaden riskerar upp till tio års fängelse. Polisen hävdar att minst sju personer har gripits, misstänkta för att vara delaktiga i upploppet.

– Nej, jag är inte rädd. Hongkong är viktigast. Och jag måste skydda mitt lands intressen, säger 13-åringen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet