Efter avrättningen – företagarforum mellan EU och Iran ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Med mindre än ett dygns varsel skjuts den stora företagarkonferensen Europe-Iran business forum fram på obestämd tid. Enligt uppgifter till SVT Nyheter ligger avrättningen av journalisten och aktivisten Ruhollah Zam bakom beslutet.

EU:s utrikeschef Josep Borell och Irans utrikesminister Mohammad Javar Zarif skulle ha inledningstalat på Europe-Iran business forum som var planerad att hållas 14-16 december.

Över 3 300 deltagare var anmälda till onlinekonferensen som skulle ha fokuserat på ekonomiska möjligheter i Iran.

Markering mot Iran

Men efter avrättningen av den iranske journalisten och aktivisten Ruhollah Zam har röster höjts för att ställa in konferensen, bland annat genom en nätkampanj som krävt att EU ställer in sin medverkan, vilket nu alltså har skett.

Under söndagen publicerade konferensens organisatörer ett uttalande där man skriver att mötet skjuts på framtiden. I uttalandet uppges ingen orsak till varför det flyttas – enbart en förhoppning om att arrangemanget kan gå av stapeln i en ”nära framtid”.

Diplomatkällor uppger för SVT Nyheter att beslutet att ställa in konferensen fattats av EU-representanter, som en markering mot avrättningen av Ruhollah Zam.

Uppgifterna tycks bekräftas av det franska utrikesministeriet som på Twitter skriver att Frankrikes, Tysklands, Italiens och Österikes ambassadörer till Iran ställer in sin medverkan till följd av den ”barbariska och oacceptabla avrättningen”.

Foto: Twitter

Tidigare under söndagen kallades Tysklands och Frankrikes ambassadörer upp till iranska UD för att stå till svars för ”anti-iranska” uttalanden som följde avrättningen i lördags.

Levde i exil

Ruhollah Zam levde i exil i Paris varifrån han drev nyhetssajten AmadNews – en sajt som upprepade gånger kritiserade Irans president Hassan Rouhani och ayatollan Ali Khamenei.

Han greps under en resa till Irak förra året och fördes därefter till Iran där han ställdes inför rätta och sedermera dömdes till döden, bland annat för att ha underblåst våld under de regimkritiska protester som skakade Iran 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.