Åtta stämningsansökningar har lämnats in till amerikanska domstolar efter batteriavslöjandet om Iphone. Foto: TT

Efter batteriavslöjandet: Iphone-kunder stämmer Apple

Publicerad

Häromdagen medgav Apple att man medvetet gör Iphone segare i takt med att telefonen åldras. Nu stämmer en rad upprörda kunder it-jätten. De hävdar att användare kan ha lurats att köpa nya telefoner i stället för att ersätta batterierna – till en bråkdel av kostnaden.

I ett uttalande till tekniksajten Techcrunch bekräftar Apple att bolaget medvetet gör sina Iphones långsammare med åren. Samtidigt hävdar it-jätten att det inte har något med försäljningssiffror att göra, utan att syftet är att skydda batteriet i de åldrande mobilenheterna från att slitas ut för snabbt.

I veckan har åtta stämningsansökningar lämnats in till amerikanska domstolar i Kalifornien, New York och Illinois med anledning av avslöjandet, skriver Reuters.

”Försöker maskera batteridefekten”

Enligt en av stämningsansökningarna som lämnades in i San Francisco i torsdags är batteriernas oförmåga att hantera de krav som ställs på dem utan mjukvaruuppdateringar en defekt.

”Snarare än att fixa batteridefekten genom att erbjuda ett gratis batteri som ersättning för alla berörda Iphones försökte Apple maskera batteridefekten”, står det i stämningsansökan.

Känner sig lurade

Flera stämningsansökningar gör gällande att Apple lurat kunderna genom att undanhålla information. Kunderna kan felaktigt ha trott att kraschande appar och seg prestanda berott på en åldrande datorprocessor när anledningen i själva verket var ett svagt batteri. Det kan ha fått kunder att köpa en ny telefon i stället för att ersätta batterierna för en bråkdel av kostnaden, menar man.

– Om det visar sig att konsumenterna skulle ha ersatt batteriet i stället för att köpa nya Iphones om de hade känt till sanningen med Apples uppdateringar kan de ha bättre underlag för ett mål om någon form av felaktiga påståenden eller bedrägeri, säger Rory Van Loo, professor vid Boston University och expert på konsumenttekniklagstiftning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.