Foto: RAHMAND BAZAZ / NRK

Efter beskedet: Långa köer till norska Vinmonopolet

Uppdaterad
Publicerad

Långa köer slingrar sig genom gatorna i flera norska kommuner. Målet är att handla på Vinmonopolet. De nya restriktionerna för Oslo-regionen betyder att spritbutikerna måste hålla stängt fram till den 31 januari – och då vallfärdar man istället till grannkommunerna för att kunna shoppa.

Klockan 12 i dag stängdes stora delar av Oslo ner, och alla icke nödvändiga butiker bommar igen månaden ut. Den norska systembolagskedjan Vinmonopolet hör till den gruppen butiker som anses vara icke nödvändiga. Men norrmännen verkar inte instämma i den bedömningen.

I flera grannkommuner rapporteras det nu om ”kökaos” – trots att en resa till grannkommunen går rakt emot de råd som regeringen gick ut med under lördagen.

Coronapandemin

I Sandvika utanför Oslo säger butikschefen Robert Fagerheim att han aldrig upplevt något liknande. Kön ska som mest ha varit över 100 meter lång.

– I dag är det en enorm efterfrågan. Vi har väktare vid ingången och alla som kan jobba är på jobbet, säger han till NRK.

Solberg: Lugna ner er

Kommunens ordförande Libeth Hammer Krog skriver i ett sms att hon är bekymrad. Som lösning på problemet hoppas hon att man ska få möjlighet att stänga vinomonopolen även där.

Statsminister Erna Solberg ber norrmännen att ta det försiktigt.

– Det är viktigt att folk lugnar ner sig, inte hamstrar och att man upprätthåller avstånd i kön, säger hon, och fortsätter:

– FHI och Helsedirektoratet jobbar tillsammans med grannkommunerna kring vilka regleringar som bör vara på plats.

Tuffaste åtgärderna sedan i mars

Det är inte bara vinmonopolen som stängs. Restriktionerna sätter bland annat stopp för köpcentrum, idrottsanläggningar och fritidsaktiviteter. Även förskolor och skolor kan komma att stängas. Under lördagsmorgonen presenterade landets hälsominister alla nya beslut, och meddelade att det här är de tuffaste åtgärderna sedan i mars.

Förhoppningen är att stoppa spridningen av den brittiska mutationen av coronaviruset som hittills krävt två liv i Norge.

– Tillsammans har vi klarat att slå ner smittan flera gånger, och tillsammans kan vi klara det igen, sa ministern under den digitala pressträffen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet