Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Nya restriktioner införs i Oslo-regionen, berättar Norges hälsominister. Foto: Jil Yngland/NTB/TT

Oslo stänger ner: ”Vi går en osäker tid till mötes”

Uppdaterad
Publicerad

Ett utbrott av den brittiska virusmutationen har lett till att den norska regeringen nu inför mycket hårda restriktioner i Oslo-regionen.

– Det här gäller i ett område, men det är en insats för hela landet, säger Norges hälsominister Bent Høie under en digital pressträff.

Totalt handlar det om en rad olika åtgärder som ska begränsa smittspridningen av det muterade viruset. Bland annat stängs alla icke nödvändiga butiker, sammankomster förbjuds både inomhus och utomhus, och idrottsverksamheter samt fritidsaktiviteter stoppas.

Även Vinmonopolet, Norges systembolag, stänger.

Reglerna träder i kraft redan klockan 12 under lördagen och gäller till och med 31 januari.

”Går en osäker tid till mötes”

Enligt regeringen är det de hårdaste restriktionerna som införts sedan i mars – i vissa områden blir det de tuffaste åtgärderna hittills.

– Många upplever att vi går en osäker tid till mötes, men vi måste göra det vi kan för att stoppa utbrottet, säger Høie.

Regeringens besked kommer efter ett lokalt utbrott av den brittiska virusmutationen i norska kommunen Nordre Follo, som ligger i närheten av Oslo. Minst två personer, båda över 90 år, ska ha dött till följd av den nya smittspridningen. Kommunen stängdes ner under fredagen.

De områden som nu får samma restriktioner som Nordre Follo är: Oslo, Enebakk, Ås, Vestby, Nesodden, Indre Østfold, Moss, Frogn och Våler. Boende i dessa kommuner uppmanas att inte ta sig till andra platser i Norge, inte ens till grannregionen.

– Jag ber boende att inte resa till andra kommuner för att kunna nyttja sådant som är nedstängt i din egen kommun, säger Høie.

Ytterligare åtgärder kan komma

Även arbetsplatser och skolor påverkas av de nya åtgärderna. Alla som kan jobba hemma bör göra så, och kommunal smittskyddsverksamhet får nu möjligheten att stänga förskolor och grundskolor. Gymnasieskolor kan införa digital undervisning om så behövs, och på högskolor och universitet blir det digital undervisning för samtliga elever.

Regeringen kan inte svara på hur utbredd spridningen av mutationen är, och fler restriktioner kan tillkomma.

– Tillsammans har vi klarat att slå ner smittan flera gånger, och tillsammans kan vi klara det igen, säger Bent Høie.

Här kan du se SVT:s sändning med presskonferensen i sin helhet!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet