Ericsson anklagas för att ha betalat ut mutor till IS i Irak, vilket lett till en rad rättsprocesser och utredningar. Foto: TT

Efter anklagelser om IS-mutor – Ericsson stäms av över 500 amerikaner

Uppdaterad
Publicerad

Över 500 amerikaner som på olika sätt drabbats av terroristers framfart stämmer nu den svenska telekomjätten Ericsson.

Orsaken är de utbetalningar som företaget anklagas för att ha gjort till terrorgruppen IS i Irak.

De 528 personerna bakom stämningen är veteraner från Irakkriget, anhöriga till stupade soldater, kidnappningsoffer och andra som anser sig ha lidit skada på grund av Ericssons agerande.

Personerna som ställt sig bakom grupptalan menar att Ericsson medvetet valt att agera på ett olagligt sätt.

”Kärandena menar att det var Ericsson som gjorde det valet, men att kärandena fick ta konsekvenserna”, skriver advokaten Ryan Sparacino, som företräder gruppen, i ett pressmeddelande.

När IS tog kontroll över delar av norra Irak lämnade många utländska företag. Men Ericsson fortsatte sin verksamhet, och det är i samband med det telekomföretaget anklagas för att ha betalat pengar för transporter genom IS-kontrollerade områden.

Medgivanden efter SVT:s frågor

Uppgifterna blev kända efter att SVT tillsammans med journalistnätverket ICIJ publicerade en granskning, bland annat baserad på läckta dokument.

Efter att företaget fått frågor om transaktionerna skickades ett pressmeddelande ut där Ericsson medgav att man upptäckt ”allvarliga brott mot regler och affärsetik” genom en internutredning.

Stämts av investerare

Bolaget utreds också sedan tidigare av amerikanska myndigheter, både för agerandet i Irak och för att man inte informerat aktieägare om uppgifterna. Utöver den nu inledda stämningen har Ericssons stämts av investerare i New York.

Även Riksenheten mot korruption har utrett anklagelserna mot bolaget. Förundersökningen lades dock ned då åklagaren inte ansåg sig kunna bevisa att Ericsson medverkat till brott.

SVT Nyheter har varit i kontakt med Ericsson, som avböjer att kommentera stämningen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Uppdrag gransknings reporter sammanfattar hur Ericsson kan ha betalat IS. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer