Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s reporter förklarar vad “Project Willow” är och varför så många nu är så arga på president Biden. Foto: SVT/TT/AP

Efter Bidens ja – klimatgrupper tar ”Project Willow” till domstol

Uppdaterad
Publicerad

Det mycket omstridda oljeprojektet ”Willow” i Alaska hamnar i rätten. Efter Biden-administrationens godkännande för projektet kräver nu en rad urfolks- och miljögrupper att en domstol stoppar satsningen.

– Det är en känsla av svek. Det är 600 miljoner tunnor med olja och en infrastruktur som kommer riva upp hela västra Arktis-regionen, säger Abigail Dillen, ordförande för miljöorganisationen Earthjustice.

Att Willow kommer att smutsa ner miljön är alla överens om – utsläppen projektet leder till motsvarar flera miljoner bilar på USA:s vägar. Och oljefyndigheterna ligger i en känslig naturmiljö i norra Alaska.

Men inrikesminister Deb Haaland försvarade godkännandet häromdagen med att president Joe Bidens regering kapat antalet tillåtna borrplattformar med 40 procent, jämfört med den ansökan oljejätten Conoco Phillips lämnat in. Och delstatspolitiker är överlag entusiastiska, eftersom ny oljeexploatering sätter fart på den ekonomin och förväntas pressa ner energipriser.

Kräver ett stopp

Och knappt hann bläcket torka på Bidens godkännande förrän flera organisationer, däribland Alaska Wilderness League och Earthjustice, i domstol i Alaska krävde att Willow stoppas.

I sin begäran understryker miljögrupperna att området hyser massor av vilda djur som grizzly- och isbjörnar, stora mängder fåglar – och även renhjordar som är viktiga för lokalbefolkningens försörjning.

Men vad är Project Willow? I videon ovan går SVT:s reporter igenom allt du behöver veta om det omdiskuterade projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet