Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora delar av byggnaden är totalförstörda och byggnaden riskerar nu att rasa. Se bilderna inifrån danska Börshuset i videon. Foto: IDA MARIE ODGAARD

Efter Börsenbranden – folk flockas till huvudstaden

Publicerad

Tidigt på tisdagen bröt en omfattande brand ut inne på den historiska byggnaden Börsen. Den ikoniska drakspiran som tornade över Köpenhamn kollapsade och människor kämpade med att rädda värdesaker och tavlor från branden. Nu har bilder inifrån den nedbrunna byggnaden släppts.

Bilderna från Börsen visar ett förkolnat innandöme. Men bara i halva byggnaden som samtidigt genomgick en renovering. En gammal brandvägg kan ha räddat resten av byggnaden från förstörelse, rapporterar Ekstrabladet.

– Om det inte vore för det så hade inte resten av byggnaden stått här nu, säger insatschefen Ole Simonsen till tidningen.

Brand i Börsen i Köpenhamn

Men de bärande strukturerna har bränts bort och med hjälp av 40-50 containrar fyllda med betongblock ska den stabiliseras. Ett arbete som just nu pågår, rapporterar TV2.

Vad som däremot orsakat branden är fortfarande oklart och det kan bli svårt att fastställa.

– Det kan vara svårt när saker har fallit på varandra. Men vi har anställda där som är vansinnigt bra på det, säger Brian Belling, biträdande polisinspektör vid Köpenhamnspolisen, till TV2.

Människor flockas till platsen

I vad som många beskrivit som Danmarks Notre Dame, har människor flockats till Slotsholmen för att bevittna det som hänt.

Många personer som TV2 pratat med på plats är ledsna och upprörda över branden.

– Min första reaktion var ”nej, det får inte hända, det får bara inte hända” och sedan stannade allt, säger en kvinna till kanalen.

En annan man som tillsammans med sin fru åkt in från utkanterna av Köpenhamn säger att ”det är sorgligt. Det är sorgligt och sorgligt. Det är 400 år som gått förlorade”

Och de som kanalen pratat med är överens, de vill se en återuppbyggnad av Börsen. För en person var drakspiran något som alltid funnits där och att det blivit en del av vem hon är som person, en identitet som nu tagits ifrån henne.

Om Börsen kommer återkonstrueras är ännu inte klart. Men Danmarks kulturminister skriver på X att han kommer göra allt han kan för att återigen se den fallna drakspiran torna över Köpenhamn igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand i Börsen i Köpenhamn

Mer i ämnet