Norskt krav på tidsgräns för utryckning

Uppdaterad
Publicerad

Norska stortinget bör slå fast en maxgräns för polisens responstid vid utryckningar. Det anser polismästare Torbjörn Aas i Vestfinnmarks polisdistrikt.

Frågan varför det tog så lång tid att stoppa massmördaren Anders Behring Breivik på Utöya är central i den rapport som 22-julikommissionen lägger fram på måndagen.

-Polisen kan och bör inte skapa falsk trygghet. Vi bör tydliggöra vilka förväntningar allmänheten kan ha på polisen säger Aas.

Beredda att avgå

Ministrar och myndighetschefer bör vara beredda att avgå om 22-julikommissionen dokumenterar grova tjänstefel. Det anser Knut Arild Hareide, ledare för Kristelig folkeparti. Han ledde stortingets egen 22-julikommitté som lade fram sin rapport i vintras.

Före Anders Behring Breiviks dåd den 22 juli 2011 var inte norska myndigheter tillräckligt bra när det gällde beredskap och samarbete mellan myndigheter, anser han.

-Vi var för naiva. Vi måste jobba mer systematiskt med säkerhet, säger Hareide till Dagens Näringsliv.

Inte tillräckligt bra

Han tycker att personer i ledande befattningar bör ta sitt ansvar när kritiken kommer. Det kan även gälla statsråd.

-Ja, det anser jag. Men jag kommer inte att börja i den änden, och se vem som sitter med det personliga ansvaret. Huvudpoängen måste vara hur vi kan bli bättre och göra Norge tryggare, säger Hareide.

Säkerhetsklassat

Merparten av det material som 22-julikommissionen samlat in är säkerhetsklassat. Det kan ta upp till 60 år innan materialet blir offentligt. De tolv hyllmeter material som ingår i rapporten kommer att skickas till norska Riksarkivet, säger kommissionens sekreterare Björn Otto Sverdrup till Aftenposten.

Kommissionen har fått försäkringar från Riksarkivet om att bara ett fåtal anställda kommer att ha tillgång till det hemligstämplade materialet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Breivik

Mer i ämnet