I danska Århus har staden på kort tid sett en ökning av antalet smittade i covid-19. Arkivbild. Foto: Ernt van Norde/EPA/TT

Ökad spridning i Århus – fotbollsfirande kan ha bidragit

Uppdaterad
Publicerad

Danska Århus har på kort tid sett en markant ökning av antalet smittade av coronaviruset. En stor andel av de smittade hör till den somaliska minoriteten i staden. Man misstänker dessutom att ett fotbollsfirande kan ha bidragit ytterligare till smittspridningen.

I Danmark ökar spridningen av coronaviruset och en stor andel av fallen hittas i landets näst största stad, Århus, på Jyllands östkust.

Stor andel från Århus

När Danmark i helgen rapporterade in 207 nya fall av covid-19 så kom var fjärde person som testades positivt från Århus. Enligt stadens borgsmästare, Jacob Bundsgaard, återfinns en stor andel av de nya fallen i en etnisk minoritetsgrupp.

– Omkring hälften av de smittade kommer från den somaliska minoritetsgruppen, säger han till DR. Han understryker samtidigt att man ännu inte vet varför smittan är så stor just där.

Under de senaste veckorna har 104 nya fall registrerats i Århus.

Misstänker fotbollsfirande på torg

Exakt vad som ligger bakom smittspridningen är oklart. Experter pekar bland annat ut ett fotbollsfirande i förra veckan då fotbollslaget AGF firade bronsmedaljen i danska superligan som en tänkbar orsak.

Omkring 1 000 personer samlades då på rådhusplatsen för att fira framgången utan att ta hänsyn till rådande restriktioner.

Borgmästaren Jacob Bundsgaard uppgav under onsdagen att staden nu skärper reglerna ytterligare.

-  Vi har återinfört besöksförbud på alla äldreboenden, säger han till Danmarks Radio.

Tegnell: Risk för klusterspridning även i Sverige

Risken för så kallad klusterspridning, alltså att smittan sprids inom ett begränsat område eller grupp, finns även i Sverige enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. När epidemien nu rör sig mot en andra våg så är det bland annat lokala utbrott som man kommer att få se, enligt Tegnell.

-  När epidemien går in i en andra våg så handlar det rätt mycket om den här typen av lokala utbrott, antingen geografiskt lokalt kopplade till någon typ av arbetsplats eller liknande, så den risken finns i Sverige, säger Anders Tegnell.

Vad ska vi ha för taktik för att kunna få ner de här lokala utbrotten när de uppstår?

-  Det primära är att hitta dem tidigt, det är helt centralt. Så en stor uppmärksamhet för ansamling av fall på olika sätt, att man har med sig det ute i sjukvården och regionerna. Att så fort man ser den typen av tendens att man kontaktar oss och själv börjar leta, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.