Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten om hur Frankrike och Belgien arbetar för att nya terrordåd ska förhindras. Foto: SVT Nyheter

Efter dåden i Belgien och Frankrike – så jobbar länderna mot terrorism i dag

Publicerad

I mitten av augusti höjdes terrorhotnivån från tre till fyra. Det innebär att myndigheter och offentliga verksamheter ska se över sin säkerhet ”på en annan högre nivå”, enligt Jörgen Holmlund vid Försvarshögskolan – men någon tydlig checklista finns inte. Så hur gör andra länder? Och hur jobbar EU?

För snart sju år sedan, morgonen den 22 mars 2016 skakades Bryssel av en rad terrorattacker. Efter attacken höjde Belgien terrorhotnivån tilll fyra. Sedan dess har hotnivån sänkts till en tvåa.

Frankrike har lång erfarenhet av terrorism och har flera gånger skakats av attacker. I november 2015 skedde dåd på flera platser i Paris, däribland konsertlokalen Bataclan.

Hör SVT:s Europakorrespondent Ulrika Bergsten om hur dessa länder arbetar med säkerheten i dag i videospelaren ovan.

EU:s lärdomar

Efter dåden i Bryssel och Paris införde EU nya lagar för att motverka terrorism. Nedan förklarar Ulrika Bergsten EU:s viktigaste lärdomar efter händelserna och hur de arbetar för att motverka terrorism i dag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.