Ett räddningsteam från polisen i Tokyo letar efter saknade efter jordskalvet i Astuma i torsdags. Foto: AFP/TT

Efter jordskalvet i Japan – premiärministern träffar drabbade

Uppdaterad
Publicerad

Japans premiärminister Shinzo Abe är på besök i regionen Hokkaido i norr som i torsdags drabbades av ett kraftigt jordskalv med efterföljande jordskred.

Antalet döda har stigit till 37 och uppröjningsarbetet pågår dygnet runt, i synnerhet i den lilla staden Atsuma där flera bostadshus förstördes av ett skred.

Shinzo Abe gjorde först en rundtur i staden Sapporo, där hus snedställdes och vägar fick sprickor vid skalvet. Senare skulle han möta regionens guvernör samt åka helikopter över Atsuma och träffa invånare som evakuerats därifrån.

Japans premiärminister Shinzo Abe besöker drabbade regionen Hokkaido i norr delen av landet. Foto: AFP/TT

Stor sökinsats

Tusentals räddningsarbetare, schaktmaskiner, sökhundar och helikoptrar har skickats till området. Två personer saknas fortfarande efter jordskalvet.

– Regnet kommer och går i Atsuma. Räddningsarbetare fortsätter att leta efter de saknade, säger en tjänsteman som arbetar med de regionala katastrofinsatserna.

Poliser och militär bär ut saknade människor som hittats i drabbade områden efter jordskalvet i torsdags. Foto: AFP/TT

Boende i chock

Samtidigt är boende som överlevde jordskalvet i chock. Längst en gata i Sapporo promenerar Noriyuki Sumi.

– Jag hade aldrig föreställt mig att den här vägen kunde kollapsa på det här sättet. Men om jag ska tänka positivt så gick jag i alla fall inte här när det hände. Så jag försöker tänka att jag hade tur, säger han till tidningen Japan Times.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.