Arkivbild på när flygplansmodellen Boeing 737 max 8 landar efter en testflygning. Foto: AP/TT

Efter dödskrascherna: Boeing vill ge 100 miljoner dollar till offrens anhöriga

Uppdaterad
Publicerad

Två förödande dödskrascher – där 346 personer omkom – har skakat flygplanstillverkaren Boeing den senaste tiden. Nu går företaget ut och meddelar att de ska ge 100 miljoner dollar till familjer vars anhöriga dog i krascherna.

Boeing har minst sagt varit i ropet efter att deras flygplansmodell Boeing 737 Max 8 varit inblandad i två dödsolyckor under loppet av ett halvår. Den första kraschen inträffade i Indonesien i oktober förra året. Mindre än ett halvår senare inträffade ytterligare en dödsolycka i Etiopien. Totalt 346 personer dog i olyckorna.

Efter de två förödande händelserna stoppades leveransen av flygplansmodellen. Senare bekräftade Boeings vd, Dennis Muilenberg, att ett fel i Boeing-planens nödsystem var orsaken till krascherna.

Ska skänka nästan en miljard kronor

Nu meddelar flygplanstillverkaren på sin hemsida att de ska ge pengar till familjer och samhällen som drabbats av dödskrascherna. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån AP. Boeing utlovar 100 miljoner dollar, vilket motsvarar ungefär 930 miljoner svenska kronor. Pengarna ska bland annat ska finansiera utbildning och förbättra levnadsvillkoren för de anhöriga.

”Vi vet att varje person som går ombord på ett av våra plan sätter sin tilltro till oss. Vi fokuserar på att återerövra den tilltron och förtroendet från våra kunder och resenärerna under de kommande månaderna”, skriver Boeings vd Dennis Muilenberg i ett uttalande under onsdagen, och beklagar samtidigt de anhörigas sorg.

Har stämts av flera familjer

Efter olyckorna har Boeing stämts av ett flertal personer vars familjemedlemmar omkom i krascherna, skriver AP.

De nu utlovade pengarna från flygplanstillverkaren kommer att betalas ut under de kommande åren, via lokala regeringar och icke vinstdrivande organisationer, skriver företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.