Platsen där flygplanet slog ned. En mörk fläck och småspillror är allt som återstår. Foto: Tiksa Negeri, TT/ReutersVisa alla (2)
Visa alla (2)

Många döda efter flygkrasch i Etiopien

Uppdaterad
Publicerad

Ett flygplan med 157 människor ombord har störtat strax efter start i Etiopien. Ingen tros ha överlevt kraschen. Fyra svenska medborgare befann sig ombord, bekräftar UD.

Planet var på väg från Etiopiens huvudstad Addis Abeba till Nairobi i Kenya. Kraschen skedde sex minuter efter start, nära staden Bishoftu, omkring sex mil sydöst om huvudstaden.

– Det är bekräftat att det skedde klockan 8.44, säger en talesperson för flygbolaget, till Reuters.

Flygbolaget skriver i ett uttalande att de kan bekräfta att ”flygningen ET 302 från Addis Abeba till Nairobi har varit inblandad i en olycka.” De skriver också att räddningspersonal var på väg till olycksplatsen.

Piloten hade bett om att få återvända till flygplatsen i Addis Abeba, efter att ha stött på svårigheter, säger flygbolaget enligt BBC.

Över 150 ombord – fyra svenskar

Det ska ha varit 149 passagerare och åtta i besättningen ombord. Det finns ännu ingen information om överlevande. Planet är ett Boeing 737 MAX 8 från Ethiopian Airlines och är en ny modell. Samma modell var inblandad i en flygkrasch i Jakarta i Indonesien i oktober förra året.

Fyra svenska medborgare befann sig ombord på planet, enligt UD.

– Vi har fått information om att svenska medborgare fanns ombord på det plan från Addis Abeba som störtade i dag, utan överlevande. Polisen har varit i kontakt med de förolyckades anhöriga. Jag vill framföra mitt djupa deltagande liksom hela vårt samhälles stöd i deras sorg och förtvivlan, säger Stefan Löfven i ett uttalande.

”Liknar Indonesien-olycka”

Passagerare från mer än 30 olika länder befann sig ombord, bland annat från Kanada, Kina, USA, Italien, Indien, Frankrike, Storbritannien, Egypten och Etiopien säger myndigheter till AP.

– Det här haveriet i Etiopien liknar det som inträffade i Indonesien. Farten för det etiopiska planet verkar ha varit instabil, och det var precis det som hände med det indonesiska planet, säger Hans Kjäll, flygsäkerhetsanalytiker till SVT Nyheter.

Han säger att farten gått upp och ner, vilket är onormalt.

– Något har inträffat med styrsystemet eller autopiloten. Vi kan i nuläget inte säga exakt vad som har hänt, men det liknar det som inträffade i Indonesien, säger Hans Kjäll.

På den etiopiska premiärministerns officiella Twitterkonto uttrycks kondoleanser till passagerarnas anhöriga.

Det statligt ägda flygbolaget Ethiopian Airlines kallar sig Afrikas största flygbolag. Bolaget har också gott rykte när det kommer till säkerhet – trots en krasch i Medelhavet 2010 som dödade 90 personer, rapporterar BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Flygkrasch i Etiopien

Mer i ämnet