Efter dödsolyckan: Fler migranter på väg till Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Efter dödsolyckan i Engelska kanalen i förra veckan då 27 migranter miste livet varnar migrantorganisationer för att fler båtar är på väg från Frankrike och att vintervädret inte kommer att stoppa dem.

– En del tror nog att kylan sätter stopp för båtarna. Men det stämmer inte. Den enda skillnaden är att färden blir mycket farligare, säger Bridget Chapman, talesperson för Kent Refugee Action Network i Folkestone.

Antal migranter som tagit sig över Engelska kanalen har tredubblats i år, jämfört med förra året. En av orsakerna är att Frankrikes och Storbritanniens regeringar genom har gjort det mycket svårare för migranter att ta sig genom kanaltunneln på undersidan av en lastbil. Dessutom korsar färre lastbilar gränsen på grund av brexit och coronapandemin.

Migrantorganisationer anger flera skäl till att många söker sig just till Storbritannien. Dels handlar det om språket, många kan lite engelska. Dessutom finns det gott om arbetstillfällen. En annan vanlig orsak är att många har familj eller vänner som redan befinner sig i Storbritannien.

– Vi jobbar med många som kommer från en före detta brittisk koloni, som till exempel Sudan. De ser Storbritannien som sitt moderland och tror att de är välkomna här, säger Bridget Chapman, talesperson för Kent Refugee Action Network i Folkestone.

Frankrike och Storbritanniens relation försvårar

Den brittiska regeringen står under hårt tryck, inte minst från brexitanhängarna i det egna Torypartiet, att sätta stopp för migrantbåtarna. De kräver att premiärminister Boris Johnson uppfyller sitt löfte om att återta kontrollen och begränsa invandringen.

Men efter brexit kan britterna inte längre automatiskt skicka tillbaka asylsökande till EU.

Hittills i år har bara fem migranter skickats tillbaka till ett EU-land, medgav den brittiska regeringen nyligen. Det är en väsentlig nedgång jämfört med perioden mellan januari 2019 och oktober 2020, då 231 migranter sändes tillbaka till EU.

Samtidigt är relationerna mellan Frankrike och Storbritannien sämre än på länge, vilket försvårar samarbetet om migranterna.

Se Robin beskriva den livsfarliga färden i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.