Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Utrikesreporter Regina Svedberg Ågren förklarar hur danska regeringsbildningen ska gå till. Foto: SVT

Efter valdramatiken: ”Största utmaningen blir att få ihop den här mittenregeringen”

Uppdaterad
Publicerad

När de sista danska rösterna var räknade förändrades allt. Det röda blocket ser ut att få egen majoritet i parlamentet och den sittande statsministern stod som segrare, men Socialdemokratiet öppnar fortfarande för en regering över blockgränsen.

– Den största utmaningen blir ju att få ihop den här mittenregeringen, säger Regina Svedberg Ågren, SVT:s utrikesreporter i SVT:s Morgonstudion.

Det beskrivs som en historik valrysare. Efter en oviss valnatt kunde det röda blocket till slut säkra majoritet. Trots det ska statsminister Mette Frederiksen begära att regeringen entledigas.

– Det handlar om att många av de stödpartier på den röda sidan har förlorat en del mandat och hon har själv gått till val på att bilda en mittenregering och nu vill hon hedra det löftet, säger Regina Svedberg Ågren, SVT:s utrikesreporter.

Regina bedömer att det kan finnas en ny regering inom tre veckor.

– Tidigare har man pratat om att det här kommer bli en väldigt lång regeringsbildning men just nu ser det ut som att det kommer att bli kortare, säger hon.

Valrörelsen i Danmark har beskrivits som den första på länge där invandringspolitiken inte funnits i centrum. Istället har vården varit den viktigaste frågan.

– Det finns en konsensus om att man ska ha en stram politik gentemot invandringen och om brott och straff politik, så det har inte funnits någon konfliktzon.

Hör mer om danska valet i videon ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.