Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Paal Nävdal, löjtnant i det norska Hemvärnet, arbetar till vardags som optiker. Han har nu kallats in för att bevaka Raffinaderiet i Mongstad norr om Bergen. ”Det är ju något helt annat, men man kan ta det på allvar och gör det som krävs”. Foto: SVT

Efter drönarlarmen – här övervakar hemvärnet norska raffinaderiet

Uppdaterad
Publicerad

Efter den senaste tidens drönarlarm i Norge övervakar nu hemvärnet de kritiska olje- och gasanläggningarna längs Nordsjökusten. Det är första gången i modern tid som hemvärnet kallas in för ett skarpt uppdrag. Soldaterna finns bland annat på plats vid det jättelika raffinaderiet i Mongstad norr om Bergen.

-  Det här säger ju en del om hur allvarlig situationen i Europa är just nu, säger Christoffer Thomas Knutsen, chef för hemvärnet på det norska Vestlandet.

Norge är just nu den största leverantören av gas till Europa. Samtidigt har det kommit mängder av rapporter om drönarflygningar vid olje- och gasanläggningarna ute i havet och längs kusten.

Enligt polisen handlar det om ett ”betydande antal observationer under flera månader”, men exakt hur många är hemligt.

Optikern Paal Nävdal är en av de som håller vakt vid raffinaderiet i Mongstad.

– Man ser allvaret bakom och gör den insats som krävs, säger han.

Hemvärnsplikt

I Norge råder hemvärnsplikt, och bland soldaterna i Mongstad finns förutom Paal Nävdal både snickare, it-tekniker och sjukvårdare som fått lämna sina jobb för att dra på sig uniformen.

– Vi ser vad som sker i Europa och vi är på vakt, säger Frank Ove Eriksen, major och ledare för gruppen.

Fienden vill skapa osäkerhet

Förutom olje- och gasanläggningarna utreds också ett stort antal drönarobservationer vid annan kritisk infrastruktur. Flera flygplatser har drabbats, bland annat i Bergen där luftrummet nyligen stängdes efter ett drönarlarm.

– Det kan vara ett sätt för någon att skapa osäkerhet och rädsla och visa att man finns på plats, säger Torgils Lutro, chef för den norska säkerhetspolisen PST i västra Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.