Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sanna Marin går med på att genomföra ett drogtest, men förnekar att hon tagit olagliga droger. Foto: Roni Rekomaa/AFP/TT

Efter festfilmerna – Sanna Marin har låtit drogtesta sig

Uppdaterad
Publicerad

Sanna Marins festvideor har fått stor spridning och har lett till krav på drogtest. Den finländska statsministern har nu genomfört ett sådant, säger hon vid en pressträff.

– Det har varit tunga anklagelser. Jag har därför i dag tagit ett drogtest som väntas få svar om en vecka, säger Sanna Marin.

Hur vilt får en statsminister festa? Den frågan har varit på tapeten i Finland de senaste dagarna. Detta efter att filmklipp från en privat fest läckt. Bilderna visar hur landets statsminister Sanna Marin festar och dansar i en privat bostad.

I ett av klippen hörs personer i bakgrunden tala om ”mjölgänget”, vilket lett till spekulationer om att illegala droger brukats på festen. Sannfinländarnas partiordförande Riikka Purra har krävt att Marin ska genomgå ett drogtest. Själv har Marin uppgett att hon inte har någon kännedom om att illegala droger ska ha använts under festkvällen.

”Aldrig tagit droger”

På fredagen uppgav hon att hon ändå genomfört ett drogtest. Hon vidhåller dock att hon inte använt några olagliga droger.

– Jag har aldrig i mitt liv, inte ens under ungdomsåren, tagit några som helst droger, säger Sanna Marin.

Statsministern har dock tidigare uppgett att hon druckit alkohol då filmerna spelades in.

Ny film sprids

Under fredagen spreds ytterligare en video där Sanna Marin dansar på en restaurang i Helsingfors. Sanna Marin hade inte semester då klippet spelades in och därför har röster i Finland höjts om ifall hon kan dricka alkohol och festa när hon är i tjänst.

– Även jag har lediga dagar och lediga kvällar. Och på sommaren är det lättare då politikkalendern inte är lika full, säger Marin om kritiken.

Hon hade inga möten inbokade under helgen i fråga, säger hon.

– Jag hade ledig tid och spenderade den med mina vänner och gjorde ingenting olagligt.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har festat, till och med vilt, dansat och sjungit”, säger Finlands statsminister. Se Sanna Marins festvideor i klippet. Foto: YLE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.