Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har festat, till och med vilt, dansat och sjungit”, säger Finlands statsminister. Se Sanna Marins festvideor i klippet. Foto: YLEVisa alla (2)
Visa alla (2)

Finländska statsministern krävs på drogtest efter festvideo

Uppdaterad
Publicerad

Videor på Finlands statsminister Sanna Marin där hon festar har spridits på nätet. Nu kräver oppositionen att statsministern gör ett drogtest.

Marin säger dock att hon inte har gjort något olagligt.

– Det jag kan säga är att jag inte har använt droger, bara alkohol. Jag har dansat, sjungit, festat, men det jag har gjort är helt lagligt, säger hon till Finlands public servicebolag Yle.

Röster har höjts bland oppositionen efter att flera videoklipp på en festande Sanna Marin spridits på sociala medier.

I klippen, som den finska kvällstidningen Iltalehti var först att dela, dansar och sjunger statsministern tillsammans med en grupp kända finländska personer.

Nu kräver flera oppositionen, bland annat Centerns riksdagsledamot Mikko Kärna och Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra att den finska statsministern tar ett drogtest, rapporterar Yle.

Väckt frågor om droganvändning

Videorna som läckt har väckt frågor gällande om påverkad statsministern var av alkohol, eller möjligtvis andra substanser. Detta tillbakavisar dock statsministern som menar att hon endast hade druckit alkohol – vilket är helt lagligt, säger hon till Yle.

Marin påpekar också att detta är privata videor, och att hon precis som alla andra har ett privatliv.

– Jag är besviken på att de blivit offentliga. Jag tillbringade kvällen med vänner. Festade, ganska vilt, jo. Dansade och sjöng, men detta är inte olagligt, säger hon.

Kan ha skadat förtroendet till statsministern

Videorna har också fått stor spridning nationellt och spridning internationellt. Statsminister Sanna Marin säger att det är omöjligt att bedöma hur de tas emot på det internationella fältet.

– Vissa tänker säkert att alla har rätt till fritid och andra att det inte är acceptabelt beteende av en statsminister. Jag skulle tro att åsikterna går i sär på samma sätt också i Finland, säger hon.

Enligt henne är det dock finländarna som måste avgöra om hon har gjort fel, men att hennes socialdemokratiska regering fortsatt har förtroende för henne, vilket riksdagsgruppens ordförande Antti Lindtman bekräftar.

– Vår grupp har förtroende för statsministern, det är ingen tvekan, säger Lindtman till Yle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer