Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man blockerar en möjlig utväg för människor i Ryssland som behöver fly för att de är förföljda av den ryska regimen” – Hör kritiken efter Ukrainas presidents uttalande.

Flera länder nekar visum till ryska medborgare

Uppdaterad
Publicerad

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar alla EU-länder att stänga sina gränser för ryska medborgare i ett år, detta i en intervju med Washington Post:

– Ryssarna ska leva i sin egen värld tills de har ändrat på sin filosofi! 

Men uppmaningen att neka alla ryska medborgare visum får kritik från människorättshåll. Martin Uggla, ordförande i Östgruppen för demokrati och mänskliga rättigheter, menar att det är problematiskt eftersom det blir fråga om en kollektiv bestraffning.

– Det drabbar dem som inte bär ansvar för kriget i Ukraina och blockerar en möjlig utväg för dem som är förföljda av den ryska regimen, säger han.

– Konsekvensen blir att man isolerar det ryska folket och jag har inte sett exempel där den strategin varit framgångsrik. Ett exempel är Nordkorea, det har inte hjälpt folket att resa sig mot regimen.

Finland kan stoppa turister

Estland, Lettland och Litauen har redan bestämt sig för att inte längre utfärda turistvisum till ryska medborgare. Även i Finland diskuteras förslaget, efter att den ryska turismen till landet ökat snabbt i mitten av juli. 

– Som jag ser det måste detta begränsas. Det är inte rätt att samtidigt som Ryssland bedriver krig i Europa kan landets egna medborgare resa fritt som turister, säger Finlands statsminister Sanna Marin.

Sverige har ännu inte tagit ställning till Zelenskyjs uppmaning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.