Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur hamnar de förbjudna varorna i Ryssland och kan svenska komponenter ha levererats? – Hör Anders Leissner, expert på internatinell handel.

Trots sanktionerna – ryska vapen kryllar av västerländsk teknik

Uppdaterad
Publicerad

Trots omvärldens sanktioner fortsätter Ryssland att förlita sig på västerländsk teknik i sina vapen, visar en rapport från den brittiska tankesmedjan Royal United Services Institute (Rusi). Författarna menar att hårdare kontroller av export är avgörande för att stoppa landets framfart i Ukraina.

Författarna bakom rapporten har de senaste månaderna analyserat 27 ryska vapensystem som beslagtagits i Ukraina. Sammanlagt hittades minst 450 unika utländska komponenter i allt från långdistansrobotar till luftvärnssystem, enligt Rusi.

Majoriteten hade tillverkats i USA, men i vapnen fanns också delar från bland annat Tyskland, Nederländerna och Storbritannien – exempelvis olika mikrochip, sensorer och kameror.

Kringgår sanktioner

Ett exportförbud för teknik var ett av de första verktyg som västländer tog till efter Rysslands invasion av Ukraina i februari. Redan dagen efter klubbade både USA och EU igenom sanktioner gällande ”teknologi som bidrar till Rysslands militära utveckling”.

Många av de komponenter som påträffats antas ha importerats innan sanktionerna infördes, men dokumentation från rysk tull som Reuters tagit del av visar att leveranserna till viss grad fortsatt, ofta via tredje part. Flera av de berörda tillverkarna har inlett interna utredningar efter att de tagit del av uppgifterna.

Ytterligare ett problem är att många av komponenterna har flera användningsområden, skriver Reuters. I vapnen påträffades ett flertal delar som används i allt från bilar till hemelektronik. I sådana fall är lagstiftningen inte lika skarp, enligt Anders Leissner, expert inom internationell handel vid advokatfirman Vinge.

– Där säger regelverket att större produkter ska vara föremål för exportkontroll om den mindre komponenten är en huvudbeståndsdel och den lätt kan avlägsnas. Det är något man kan titta på att omformulera, säger han.

Vill se striktare kontroller

Författarna till rapporten ser det som avgörande att stoppa inflödet av västerländsk teknik för att stoppa den ryska krigsmakten. I många fall saknar landet inhemska alternativ, enligt Rusi.

– Det ryska sättet att kriga går mycket ut på spaningsanfall, att först hitta ett mål och sedan gå till angrepp med överväldigande eldkraft. Nästan varje länk i den kedjan bygger på västerländska komponenter, säger Rusi-forskaren Jack Watling till BBC.

Hör Anders Leissner om risken för att svensktillverkade produkter hamnar i Ryssland i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.