Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ökat intresse av skjutvapen i Polen: ”Tre gånger fler besökare än vanligt sedan kriget startade” Foto: SVT

Polsk vapenhandel mångdubblas under kriget: ”Känner rädsla”

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för skjutvapen har ökat dramatiskt i Polen sedan kriget mellan Ryssland och Ukraina bröt ut. Nu vill regeringen ändra på vapenlagarna, och göra det enklare för privatpersoner att köpa vapen.

På en av Warszawas skjutanläggningar är tillströmningen av kunder stor. Sedan kriget bröt ut har ökningen varit enorm, säger ägaren Marcin Fedyna.

– Runt 300 procent. Sedan starten av kriget har intresset för att skjuta och vapen ökat exeptionellt. Människor känner rädsla och behov av att försvara sig.

En av besökarna är Paulina Owczarek. För henne är det adrenalinet som spelar in.

– Att du faktiskt håller ett vapen i din hand och det är samtidigt säkert. Du upptäcker kraften av att skjuta, du känner energin som kommer från vapnet, jag tycker det är det som är mest spännande.

Brist i Sverige

Samtidigt här i Sverige råder det enligt branschorganisationen jaktgrossisterna brist på vapen och ammunition. Komponentbrist från leverantörer har försenat leveranser i omgångar och även om privatpersoner i Sverige inte skaffat vapen för att försvara i sig i någon större omfattning, bedöms effekten av ukrainakriget ha en viss påverkan. Enligt jaktgrossisterna har till exempel militären köpt upp en del ammunition.

– Jag skulle tro att både pandemin och kriget spelar in i bristen som har varit. Sen brukar folk alltid köpa på sig lite mer inför jaktstarterna på höstarna, säger Ellinor Skogetun, e-handelschef Jakt.se

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ellinor Skogetun, som säljer jaktvapen, om varför det råder brist på vapen och ammunition. Foto: SVT

Ändrade vapenlagar

Polen är det land i Europa med minst antal vapen med kapita. För att äga ett vapen krävs teoretiska, praktiska och psykologiska tester. Men nu vill flera partier i parlamentet luckra upp lagen och göra det enklare att köpa vapen.

– Det är mycket viktigt, särskilt just nu när vi ser vad som händer i Ukraina när ryssarna mördar och våldtar. Då borde vi ha möjlighet att försvara oss själva och våra familjer, säger Jaroslaw Sachajko, riksdagsledamot för det högerpopulistiska partiet Kukiz15.

Om lagen skulle antas kommer det bli lättare för privatpersoner att köpa vapen, bland annat genom att polisen får mindre att säga till om angående vilka som ska få vapenlicens. Flera polska företag har redan nu infört frivillig vapenträning för sina anställda. Skolministern har sagt att man även ska införa vapenträning i skolorna från och med september.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet