SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt: ”Lättnad för människor”

Uppdaterad
Publicerad

New York-bor drar en lättnadens suck efter att det stod klart att det inte handlar om ett terrordåd, utan snarare rattfylleri, även om dessa uppgifter inte har bekräftats. Mannen som körde bilen har tidigare dömts för rattfylleri två gånger.

– Först befarar man alltid det värsta. Är det en bomb eller? Man vet inte vad som hänt för det var helt kaotiskt, säger Kelly Graves som var på plats på Times Square i New York.

– Poliserna på plats har hållit en presskonferens om dådet. Ungefär en gata bakom mig så var det som det började, det var en 26-årig man som är hemmahörande i Bronx som då gjorde en u-sväng och lyckades köra tre gator åt fel håll innan han kraschade in i de här pålarna som fick stopp på honom, säger SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt som är på plats i New York, och fortsätter:

– Då har polisen dragit ut honom, brottat ner honom och han är alltså nu förd för att testas för rattfylleri. Den här mannen är känd av polisen sedan tidigare, han är dömd två gånger för rattfylleri, och man har också gått ut med att den personen som har dött är en 18-årig kvinna och hennes 13-åriga lillasyster vårdas nu på sjukhus tillsammans med 21 andra personer som är skadade. 

TV: Bil körde in i folksamling i New York

Det är många New York-bor som känner sig lättade när polisen har sagt att det inte handlar om ett terrordåd, utan snarare rattfylleri.

– Alla här frågar direkt ”vet du vad som har hänt?”, ”har du någon mer information?” just av den anledningen. Det första många tänker här är självfallet att det är ett terrordåd, och även om tragedin är precis lika stor för alla dem som har förlorat någon eller att någon skadats idag så finns det ändå direkt efteråt en lättnad när människor förstår att efter allt att döma så handlar detta om rattfylla istället för terrordåd för den här rädslan ligger ständigt här och lurar bland människorna som bor i New York

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.