Foto: TT

Bil körde in i folksamling i New York

Uppdaterad
Publicerad

En person dödades och över 20 skadades när en 26-årig före detta marinsoldat körde en bil rakt in i en folkmassa i New York på torsdagen.

– Tro inte att han är terrorist eller något sådant. Han tjänade vårt land och när han kom tillbaka hjälpte ingen honom, säger vännen Harrison Ramos, och tillägger att 26-åringen arbetar inom fastighetsbranschen.

Händelsen är inte ett terrordåd, uppger New York-polisen till CBS News. Föraren har tidigare dömts för rattfylleri.

Enligt en av mannens vänner fick han alkoholproblem sedan han återvänt från sin tjänstgöring vid den amerikanska marinen.

18-årig kvinna dog

Det var strax efter klockan 12:00 lokal tid körde en personbil i hög hastighet rakt in i en folkmassa på Times Square i centrala New York.

En 18-årig kvinna dödades i samband med händelsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. 22 personer skadades, varav fyra svårt, uppger New York-polisen.

Bilder på sociala medier och på nyhetsbyråerna visar hur bilen flyger rakt fram in i folkmassan och hur människor ligger ner på trottoaren.

”Inte ett terrordåd”

Händelsen rör sig inte om ett terrordåd, bekräftar New York-polisen, enligt CBS News.

– Tro inte att han är terrorist eller nåt sånt. Han tjänade vårt land och när han kom tillbaka hjälpte ingen honom, säger vännen Harrison Ramos, och tillägger att 26-åringen arbetar inom fastighetsbranschen.

SVT:s USA-korrespondent på plats i New York, Carina Bergfeldt, säger att Times Square är ett av de absolut mest bevakade områdena i hela New York.

– Det är också en plats där det ständigt finns folk. Det är tusentals turister på plats vid Times Square, säger hon, och tillägger:

– Det är många som är nervösa, flera kommer fram till oss och frågar om vi vet vad som hänt. En kvinna sa till mig nyss att man ständigt är på vakt när något sånt här händer – New York har ju en historia med terrordåd.

Foto: SVT Grafik

Föraren omhändertogs av polis

Bilföraren försökte till en början fly från platsen, men omhändertogs snabbt av polis, rapporterar Reuters.

Föraren är 26-år gammal från New York, tidigare dömd för rattfylleri två gånger, rapporterar CBS News. Han ska ha gripits minst fyra gånger tidigare, senast för en vecka sedan när han knivhotade en man i sin lägenhet.

FBI inkopplat

FBI har kopplats in i ärendet för att utreda händelsen på Times Square, rapporterar Reuters.

President Donald Trump befinner sig på utlandsresa, men har underrättats om händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.