CNN-reportern Jim Acosta när han vägrar lämna mikrofonen ifrån sig och vill ställa en fråga till under presskonferensen med Donald Trump. Foto: Jonathan Ernst/TT

Efter hotet om rättegång – CNN-reporter får tillbaka ackreditering

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett bråk med Donald Trump miste CNN-reportern Jim Acosta sin pressackreditering – och skulle inte längre få bevaka presidenten på plats. Efter hot om att avgöra frågan i rättegång backade till sist Vita huset under måndagskvällen svensk tid.

CNN och Acosta stämde Vita huset efter att journalisten mist sin pressackreditering. Utan den skulle han inte kunna delta under bland annat presskonferenserna i Vita huset – vilket skulle försvåra möjligheten att bevaka Donald Trump.

Får bara ställa en fråga

Ännu tidigare under måndagen såg det ut som att allt skulle avgöras i domstol. Men på måndagskvällen, svensk tid, kunde allting till sist avslutas utan rättegång. Vita huset låter Jim Acosta återfå sin pressackreditering – men inför samtidigt hårdare regler för journalisterna på presskonferensen.

Donald Trump blev irriterad på journalisten vill ställa ytterligare en fråga och vägrade godta att presidenten inte ville svara. En av de nya reglerna är just att journalisterna i fortsättningen enbart får ställa en fråga, enligt CNN. Eventuella följdfrågor kommer endast kunna ställas om det godtas av den som håller i presskonferensen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och CNN i bråk

Mer i ämnet