Donald Trump ryter ifrån mot CNN:s reporter Jim Acosta. CNN:s stämning tas upp i domstol på fredagen. Foto: Reuters

Domare som avgör CNN:s stämning blev utsedd av Trump

Uppdaterad
Publicerad

Domaren i stämningsmålet mellan CNN och Donald Trump, gällande det indragna presskortet till Vita huset för reportern Jim Acosta, blev utsedd till domare av Trump 2017. Domaren har tidigare dömt i ett mål som Trump vann.

Det var under presidentens presskonferens i Vita huset den 7 november i samband med mellanårsvalet som Donald Trump blev mycket upprörd på CNN:s reporter Jim Acosta, efter han fått frågor om migranterna i Centralamerika som vandrar mot USA:s gräns.

Efter att Trump vägrat svara på frågan och Acosta upprepat frågan samtidigt som han inte velat ge ifrån sig mikrofonen, kallade Trump reportern för en ”hemsk” människa och en ”skam” för hela CNN. Efter händelsen drog Vita huset in Acostas pressackreditering.

Det fick CNN att lämna in en stämningsansökan mot Donald Trump med kravet att presspasset omedelbart ska lämnas tillbaka med motiveringen att Acosta inte kan utföra sitt jobb.

Utsågs till domare av Trump

Under torsdagen skulle målet avgöras men en federal domare har skjutit upp förhandlingarna till fredag, vilket ger Vita huset en sista möjlighet att lämna tillbaka Acostas pressackreditering, rapporterar AP. Domaren i målet heter Timothy J Kelly och blev nominerad till federal domare av Donald Trump själv i juni 2017.

I ett fall har Kelly dömt i ett mål från slutet av 2017 där utfallet blev till fördel för Donald Trump. Målet handlade om att presidenten ville utse en ny chef för finans- och konsumentskyddskontoret och ville inte godta den efterträdare som den avgående chefen själv hade utsett, enligt Washington post.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Trump och CNN i bråk

Mer i ämnet