Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Olle Häggström, professor vid Chalmers tekniska högskola, svarar på tre frågor om Chat GPT. Foto: Angelo Carconi/EPA/TT/SVT

Efter italienska stoppet av Chat GPT: EU-grupp snabbjobbar fram AI-policy

Uppdaterad
Publicerad

Europeiska dataskyddsstyrelsen har inrättat en särskild arbetsgrupp som ska ta fram en gemensam policy för Chat GPT, efter att Italien som första EU-land blockerat chatboten.

– Det här är en prioriterad uppgift och planen är att agera skyndsamt, säger Josefine Paulie, jurist på Integritetsskyddsmyndighetens EU-sekretariat.

Den senaste modellen av Chat GPT har väckt stor uppmärksamhet sedan den lanserades tidigare i år. Experter och AI-forskare har gått ut i ett öppet brev och krävt att utvecklingen av ny AI-teknik pausas i sex månader.

– Man har misslyckats med att få Chat GPT att bete sig i linje med vad vi vill att den ska göra, säger Olle Häggström, professor vid Chalmers tekniska högskola och en av dem som skrivit under det öppna brevet.  

Experten: Existentiellt hot

För några veckor sedan blockerade Italien Chat GPT, då de anser att chatbottens insamlande av data kan bryta mot GDPR och för att det är svårt att säkerställa att åldersgränserna efterföljs.

Olle Häggström anser att GPT 4 är oroväckande smart och förmögen att fatta självständiga beslut. Han tror att den nya tekniken kan utgöra ett existentiellt hot om den får fortsätta utvecklas. 

– Någonstans finns en världsmodell hos Chat GPT men vi vet väldigt lite om hur den ser ut. Därför vet vi inte heller vad AI strävar efter med sina handlingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.