Efter kritiserade julfestvideon: Johnsons rådgivare avgår

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Boris Johnsons rådgivare har avgått efter att en hårt kritiserad video från en påstådd julfest, mitt under lock down, läckt ut till brittisk press.

Motstridiga uppgifter om en julfest hos premiärminister Boris Johnson, mitt under stenhård lockdown, skakar brittiska regeringen. Brittiska medier kom för några dagar sedan över en kort video där Johnsons medarbetare Allegra Stratton skämtar om en julfest – på vad som verkar vara en fejkad presskonferens.

Inspelningen tolkas som att de övar inför en möjlig skandal då det avslöjas att de struntat i covid-reglerna.

”Ångrar kommentarerna resten av mitt liv”

Stratton har tidigare varit pressekreterare och talesperson för klimatmötet i Glasgow samt rådgivare till Boris Johnson. Efter hård kritik meddelade Stratton sin avgång i ett gråtmilt uttalande:

”Jag kommer ångra de här kommentarerna resten av mitt liv,” säger Stratton, rapporterar BBC.

Johnson fick i underhuset i London på onsdagen ta emot skoningslös kritik, och anklagelser om mörkläggning.

Labour-ledaren Sir Keir Starmer konstaterade bland annat att Johnson ”tagit allmänheten för dårar.”

”Jag ber om ursäkt för intrycket det här ger. Men jag har om och om igen – sedan dessa anklagelser kom – försäkrats om att ingen fest har ägt rum, inga covid-regler har brutits,” har Johnson sagt.

Men berömmer också kollegan: ”Hon är en fin kollega som åstadkommit mycket under sin tid i regeringen.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.