Poliser utanför polishögkvarteret som drabbades av en bombattack. Foto: TT

Nytt bombdåd i Indonesien – barnfamilj tros ligga bakom även denna gång

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en familj har utfört ett självmordsdåd i Indonesien. Fyra personer på motorcykel sprängde sig till döds utanför en polisstation i Surabaya på östra Java.

En femte familjemedlem, en åttaårig flicka som också var med, överlevde och vårdas på sjukhus

Explosionen inträffade vid polishögkvarteret i Indonesiens näst största stad vid 09-tiden, lokal tid. I det ena fallet stoppades en man och en kvinna på en motorcykel vid en säkerhetskontroll.

– Det var då explosionen inträffade, säger polisens talesperson Frans Barung Mangera.

På en presskonferens säger Indonesiens polischef Tito Karnavian att de som misstänks ha utfört dådet är medlemmar av samma familj. En av familjemedlemmarna, en åttaårig flicka, ska ha överlevt attacken. Det rapporterar Reuters.

Terrororganisationen IS tar på sig dådet via sitt propagandaorgan Amaq. Det rapporterar Reuters.

Andra gången på kort tid som familj utfört dådet

Enligt myndigheterna skadades fyra poliser och sex civila.

Ingen grupp har omedelbart tagit på sig dådet, och polisen arbetar med att försöka identifiera förövarna. Det kommer bara en dag efter flera självmordsattentat mot kyrkor, som dödade minst 14 personer och skadade ett 40-tal, i staden.

Det är andra gången på kort tid som en familj tros ha utfört ett bombdåd. Sex familjemedlemmar – däribland fyra barn – pekas ut för söndagens självmordsdåd i samma stad. De uppges ha varit en del av de omkring 500 islamistiska extremister som har återvänt från Syrien.

”Fega och barbariska”

Indonesiens president Joko Widodo säger i tv att dåden är fega och barbariska, och uppmanar parlamentet att anta en ny lagstiftning för att bekämpa ett nätverk av militanta islamister i landet.

– Det kommer inte vara några kompromisser vad gäller att stoppa terrorism.

Den senaste tiden har den våldsbejakande extremismen ökat i Indonesien, som har världens största muslimska befolkning. Attacker mot kristna och andra religiösa minoriteter har blivit vanligare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.