Foto: TT

Efter Las Vegas-dådet: Vapenaktier ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Värdet av skjutvapenaktier i USA har ökat kraftigt till följd av den dödligaste masskjutningen i modern amerikansk historia.

Vid tidigare dåd har vapenägare hamstrat vapen av rädsla för skärpta vapenlagar – och nu väntar sig investerare större efterfrågan.

Aktier tillhörande vapentillverkaren Sturm Ruger, som ligger bakom många populära amerikanska skjutvapen har ökat med 4 procent efter dådet, medan American Outdoor Brands, som förut hette Smith & Wesson har ökat mer än 3 procent.

Ett företag som heter Olin, som äger Winchester ammunition, har ökat med 6 procent och slagit rekord.

Masskjutningen i Las Vegas

Aktier skjuter uppåt

Skjutvapenaktier tenderar att öka direkt efter masskjutningar, rapporterar CNN Money, och framhåller masskjutningarna i Orlando 2016, San Bernadino 2015 och Sandy Hook-skolan 2012 som exempel.

Investerare trodde att dessa massakrer skulle leda till tuffare vapenlagar, mycket på grund av den hårda retoriken från den förre presidenten, Barack Obama.

Men de hårdare lagarna blev aldrig av, och i stället ökade vapenförsäljningen under Obamaregeringen, då vapenfantaster köpte fler skjutvapen ifall reglerna skulle ändras på nationell nivå, eller i enskilda delstater med Demokratregeringar.

Trump-effekt: Färre vapen sålda

Men aktier tillhörande Sturm Ruger och American Outdoor Brands har båda sjunkit sedan Donald Trump, som stöddes av vapenlobbygruppen National Rifle Association (NRA), valdes till president. Aktieägare fruktade att en valseger för Hillary Clinton hade lett till hårdare vapenreglering.

Men Trumps seger dämpade denna fruktan, och vapenförsäljning har sjunkit som påföljd.

Sturm Ruger sa i augusti att deras senaste kvartalsintäkter hade sjunkit med 22 procent jämfört med förra året, och att skälet var att amerikaner köpte ovanligt många vapen under hela 2016.

LÄS MER: Vapengömma funnen i Las Vegas-skyttens hem

LÄS MER: Demokrater kräver skärpt vapenlag efter Las Vegas-dådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Masskjutningen i Las Vegas

Mer i ämnet