Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen under superonsdagen?” – Se hur omvärlden reagerade på superonsdagen. Foto: SVT

Efter Magdalena Anderssons avgång – så reagerar omvärlden

Uppdaterad
Publicerad

”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen under superonsdagen?” undrar en av våra nordiska grannar.

Magdalena Andersson röstades fram som statsminister – för att sedan entledigas några timmar senare.  Det var inte bara i Sverige som gårdagens stora politikdag skapade stor uppmärksamhet.

Magdalena Andersson röstades in till att bli Sveriges första kvinnliga statsminister, och bara några timmar senare avgick hon. Detta efter att regeringens budget föll, vilket fick Miljöpartiet att lämna regeringen, vilket i sin tur fick Magdalena Andersson be om att avgå som statsminister. 

På pressträffen satt bland andra finska tv-reportern Lucas Dahlström och försökte reda ut vad som precis utspelat sig i svensk politik.

”Vem är nu statsminister i Sverige?” frågade han, vilket fick hela salen att bryta ut i skratt.

En hundra år lång dag

Lucas Dahlström, som bevakade dagen för tv-bolaget Yle, följde senare upp frågan i en nyhetsartikel: ”Ursäkta Sverige, men vad hände egentligen under superonsdagen?”. Han lyfte fram att hundra år efter att kvinnlig rösträtt infördes så valdes en kvinna till statsminister – under en dag som kändes som hundra år.

”Så... Vem är det som är statsminister i Sverige nu?” Gick det att läsa på Europeiska The Local som även frågar sig om Magdalena Andersson verkligen är Sveriges första kvinnliga statsminister eller inte.

”Hon vill bli statsminister – inte en maktlös medlare”

I Norge togs beskedet emot med lite mer klarhet.

– Jag är övertygad om att Sverige kommer att hitta en lösning på den parlamentariska situationen, säger Arbeiderpartiets partiledare och Norges statsminister Jonas Gahr Støre i Verdens gang.

Även i Danmark togs beskedet emot med en viss förståelse.

”Hon vill bli statsminister – inte en maktlös medlare i ett inbördeskrig” skriver Danmarks radios utrikeskorrespondent Anna Gaarslev.

Australien:  Släpat efter grannen med 40 år

I Australien jämförs Sverige med sina nordiska grannländer, att Magdalena Andersson blev vald till statsminister beskrivs som en kortvarig milstolpe. ”Sverige har släpat efter grannen Norge med 40 år när det gäller att utse en kvinnlig statsminister”, gick att läsa på ABC Australia.

Daily Mail följde den svenska politiska utvecklingen och kostade på sig flera versaler för att betona dramatiken i sin rubrik: ”Sveriges första kvinnliga statsminister någonsin SLUTAR bara TIMMAR efter att koalitionsregeringen faller”.

Brittiska BBC konstaterar i en analys att den svenska politiken är splittrad. ”Vad allt detta politiska kaos har understrukit är hur splittrad svensk politik är just nu. Vi får vänta och se om väljarna bryter dödläget med ett betydelsefullt byte till höger eller vänster vid nästa års val.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer